Βγάλτην καθαρή

Category: Style
Βγάλτην καθαρή..

Έχεις μπροστά σου ένα βουνό από άπλυτα; Δεν χρειάζεται να το βλέπεις βουνό. Μάθε πώς θα κάνεις εύκολα και γρήγορα τα ρούχα σου να δείχνουν και να μυρίζουν σαν καινούργια με μερικές χρήσιμες συμβουλές.

Ξέρεις πολύ καλά τι κάνεις κάθε φορά που τα άπλυτα σου αυξάνονται και πληθύνονται: στέλνεις τα καλύτερα κομμάτια στο καθαριστήριο και τα υπόλοιπα απλώς τα πετάς στο πλυντήριο. Κατά την ίδια τακτική γυαλίζεις και τα μανικετόκουμπά σου ενώ τα φοράς ήδη.

Πανεύκολο; Προφανώς. Είναι όμως το καλύτερο που θα μπορούσες να κάνεις για τα ρούχα και τα αξεσουάρ σου; Όχι. Καιρός να μάθεις, πλέον, πως το να αφήνεις τα ρούχα σου στα χέρια των ειδικών μπορεί και να μειώνει εξαιρετικά τη διάρκεια ζωής τους.

Με ελάχιστες μόνο εξαιρέσεις, ακόμα και τα καλύτερα κομμάτια σου μπορούν να πλυθούν στο σπίτι. Σύμφωνα με τη Lindsey Boyd, ιδρύτρια της αλυσίδας καθαριστηρίων The Laundress, σε ρούχα -όπως κασμιρένια πουλόβερ, καλά πουκάμισα και βαμβακερά παντελόνια- δεν χρειάζεται πάντα το χέρι του ειδικού. Με λίγα λόγια, γύρνα σελίδα, εφάρμοσε τις DYI οδηγίες που ακολουθούν και καθάρισες.

1. Πουκάμισο/T-shirt

Πουκάμισα

Ξέρεις τι συνεπάγεται το καθαριστήριο; Πλύσιμο με καθαριστικά που βλάπτουν τα ρούχα σου όσο δεν φαντάζεσαι. Σιδερώνονται σε μια πρέσα που χαλαρώνει τα κουμπιά και τις υφές τους, ειδικά κιόλας αν αυτός που τη χειρίζεται δεν είναι κι ο μάστερ του είδους. Γι’ αυτό, καλύτερα να πλένεις εσύ τα πουκάμισά σου μετά από κάθε χρήση. Αν δεν έχεις πολλά, καλύτερα να τα πλένεις μετά από δύο χρήσεις, εκτός κι αν παρατηρήσεις διχρωμίες.

Ειδικότερα, γυρνάς το πουκάμισο από τη μέσα μεριά και τρίβεις όσο πιο απαλά γίνεται κάθε προβληματικό του σημείο με ένα στικ τοπικού καθαρισμού λεκέδων. Στη συνέχεια, το πλένεις σε χλιαρό νερό επιλέγοντας το πρόγραμμα για ευαίσθητα και το κρεμάς για να στεγνώσει. Αν θες έξτρα περιποίηση, μπορείς να το στείλεις έξω για σίδερο. Μετά, κρεμάς το πουκάμισο σε ξύλινη ή πλαστική κρεμάστρα, γιατί αυτή από σύρμα θα το ξεχειλώσει.

Τ-shirt

Αν το αγαπημένο σου μπλουζάκι σού εφαρμόζει ακριβώς, μην το πλύνεις σε υψηλή θερμοκρασία, γιατί θα χαλαρώσουν οι ίνες του. Γύρνα το μέσα-έξω, πλύνε το σε χλιαρό νερό και κρέμασέ το για να στεγνώσει και να διατηρήσει παράλληλα το σχήμα του.

Μπορείς να χρησιμοποιήσεις και το στεγνωτήριο, με τον όρο όμως ότι θα το βάλεις σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία και χωρίς τα μαντιλάκια. Τα απορρυπαντικό που χρησιμοποιείς πάντως είναι αρκετό για να φρεσκάρει τα ρούχα σου.

2. Παντελόνια

Τζιν

0416_STY_CARE

Αν θες να διατηρήσεις ακέραιο το χρώμα του, καλύτερα να το πλύνεις στο χέρι, όπως συμβουλεύει και ο Eric Goldstein, συνιδρυτής του The Jean Shop. Βάλε το τζιν σου στο νιπτήρα και γέμισε τον με νερό σε θερμοκρασία δωματίου. Πρόσθεσε λίγο υγρό απορρυπαντικό και άσε το τζιν σου να μουλιάσει. Από δω και πέρα, τα πράγματα είναι απλά, το βγάζεις, το ξεπλένεις και το κρεμάς για να στεγνώσει. Το βλέπεις δύσκαμπτο; Τ

ο ρίχνεις στο στεγνωτήριο (χωρίς θερμότητα) με μερικά μπαλάκια του τένις για 30 λεπτά. Κάτι τέτοιο θα μαλακώσει το ύφασμα και θα το κάνει σίγουρα πιο άνετο (σιγουρέψου όμως πρώτα ότι είναι εντελώς στεγνό, έτσι ώστε να γλιτώσεις το υπερβολικό τσαλάκωμα).
Βαμβακερά

Οι ίνες που έχει το βαμβάκι είναι πολύ σκληρές, υπογραμμίζει ο Boyd. Γι’ αυτό, άλλωστε, μπορείς να πλύνεις τα αγαπημένα σου παντελόνια όπως ακριβώς και τα μπλουζάκια σου. Γυρνάς το μέσα-έξω και τα βάζεις στο πλυντήριο με ζεστό νερό. Επειτα τα κρεμάς, έτσι ώστε να διατηρήσουν το σχήμα τους καθώς στεγνώνουν.

Μάλλινα

Αν τα παντελόνια σου έχουν επένδυση, υπάρχει κίνδυνος να στραπατσαριστούν στον κάδο του πλυντηρίου, οπότε θέλουν καθαριστήριο. Αν όχι, μπορείς να τα πλύνεις σπίτι. Να θυμάσαι όμως ότι το μάλλινο χρειάζεται κρύο νερό και πρόγραμμα για ευαίσθητα.

3. Παπούτσια

Δερμάτινα

0416_STY_CARE

Πριν φορέσεις τα ολοκαίνουργια δερμάτινα παπούτσια σου, ψέκασέ τα με το σπρέι καθαρισμού, σε συμβουλεύει ο David Mesquita, ιδιοκτήτης του Leather Spa.

Επαναλαμβάνεις την ίδια διαδικασία ανά 3 ή 4 μήνες ή όποτε το κρίνεις εσύ απαραίτητο. Πάντως, μπορεί το καλό γυάλισμα να κάνει τα δερμάτινά σου να δείχνουν τέλεια, αλλά φρόντισε να το κάνεις με φειδώ.

Το υπόλοιπο διάστημα καθάριζέ τα με βούρτσα χειρός από τρίχες αλόγου και σκούπιζέ τα με ένα απαλό ύφασμα. Ακόμη να γυαλίσουν; Δοκίμασε ένα γυαλιστικό με βάση το κερί, ενώ κάθε 4η φορά που το χρησιμοποιείς, εφάρμοσε πάνω τους μια κρέμα περιποίησης, που θα διατηρήσει το δέρμα στην καλύτερη δυνατή κατάσταση.

Όσο διατηρείς τα δερμάτινα παπούτσια στην ντουλάπα, βάλε τα καλαπόδια που θα εξασφαλίσουν το σωστό σχήμα τους.

Σουέντ

Και σ’ αυτήν την περίπτωση περνάς τα παπούτσια με ειδικό σπρέι, όπως θα έκανες και με τα δερμάτινά σου. Οταν έρχεται η ώρα της περιποίησης, χρησιμοποίησε μια βούρτσα για σουέντ. Φυσικά δεν πρέπει να τα αφήνεις σκονισμένα για καιρό. Έτσι περιορίζεται ο κύκλος ζωής τους. Για οποιαδήποτε ατέλεια, να θυμάσαι πως η γόμα για σουέντ κάνει θαύματα.

4. Κοστούμια

Μάλλινα

Χρειάζονται καθαριστήριο κάθε 3 ή 4 φορές. Ανάμεσα σε αυτό το διάστημα, όμως, οφείλεις να το προσέχεις και στο σπίτι. Επίλεξε κρεμάστρες που θα υποβοηθούν στη διατήρηση του σχήματός του. Αν παρατηρήσεις κάποιο λεκέ, προσπάθησε να τον σκουπίσεις με μαλακό ύφασμα. Μετά -όπως καταλαβαίνεις κι εσύ- δεν το γλιτώνεις το καθαριστήριο.

Στο τέλος κάθε σεζόν πρέπει να στείλεις όλα τα κοστούμια σου για καλό καθάρισμα και να τα φυλάξεις σε βαμβακερές θήκες, που θα επιτρέπουν στα ρούχα σου να αναπνέουν. Όταν ένα κοστούμι μπαίνει σε σακούλα, δημιουργείται πόλος έλξης για διάφορα έντομα.

Βαμβακερά

Τα βαμβακερά κοστούμια μπορεί να είναι πιο απορροφητικά από τα μάλλινα, απαιτούν όμως την ίδια φροντίδα. Τα κρεμάς με προσοχή μετά από κάθε χρήση, ενώ ανά 3 ή 4 πρέπει να τα πας κι αυτά στο καθαριστήριο.

Φρόντισε όμως να πάρεις μαζί σου και τα δύο κομμάτια, ακόμα κι αν κάποιο δεν θέλει καθάρισμα, έτσι ώστε να ξεθωριάσουν εξίσου. Πέρα από τις επισκέψεις στο καθαριστήριο, μπορείς να τα σιδερώνεις και μόνος σου, αλλά φρόντισε να δείξεις μεγάλη προσοχή.

5. Πουλόβερ

Κασμιρένια

Το καθαριστήριο θα βλάψει ανεπανόρθωτα τις κασμιρένιες ίνες του, οπότε η περιποίηση στο σπίτι είναι καλή επιλογή για το φούτερ σου. Το πλύσιμο γενικότερα είναι πολύ καλό για τις ίνες του γιατί βοηθάει τα φυσικά έλαια του υφάσματος να βγουν στην επιφάνεια.

Μπορείς να το πλύνεις στο χέρι ή στο πλυντήριο μέσα σε μια ειδική σακούλα. Καλύτερα όμως να χρησιμοποιήσεις κρύο νερό, ώστε να διατηρηθούν το χρώμα και το μέγεθος του.

Κατά το στέγνωμα, τύλιξέ το με πετσέτα, στράγγισέ το για να φύγει το περισσότερο νερό κι έπειτα άσε το εκεί όλο το βράδυ. Φύλαξέ το διπλωμένο, γιατί όταν το κρεμάς -μάντεψε- ξεχειλώνουν επικίνδυνα οι ώμοι.

Μάλλινα και βαμβακερά

Και τα δύο αυτά υλικά είναι αρκετά δυνατά για να αντέξουν τον κάδο του πλυντηρίου, σε περίπτωση φυσικά που χρησιμοποιείς το πρόγραμμα για ευαίσθητα και πολύ κρύο νερό για να μειώσεις το αναμενόμενο τσαλάκωμα. Στέγνωσέ τα και φύλαξέ τα όπως ακριβώς το κάνεις και με τα κασμιρένια.

Share:

Δείτε Επίσης:

Μενού