Η σωστη λαβη

Κατηγορία:
Ημερομηνία δημοσίευσης:
2/1/2008

Ποια λαβή να χρησιμοποιήσω στο κωπηλατικό μηχάνημα;
Γιώργος Π., με e-mail

Προτού ανησυχήσεις για το ποια λαβή θα χρησιμοποιήσεις, πρέπει πρώτα να μάθεις τη σωστή τεχνική της άσκησης. Κάτσε στο μηχάνημα με την πλάτη ίσια και τα γόνατα λυγισμένα. Πρόταξε το στήθος και τράβα τους ώμους προς τα πίσω διατηρώντας ίσιο κορμό κατά τη διάρκεια της κίνησης. «Αν καμπουριάσεις κατά τη διάρκεια της άσκησης, είναι πολύ πιθανό να τραυματίσεις τη μέση σου» λέει ο Craig Ballantyne, καθηγητής φυσικής αγωγής. Η καθιστή κωπηλατική γυμνάζει την πλάτη (πρόσθιος οδοντωτός, ρομβοειδής) και ώμους (δελτοειδείς) δυναμώνοντας τη σπονδυλική στήλη. Οταν αλλάζεις τη γωνία της λαβής, τότε γυμνάζεις διαφορετικούς μυς της πλάτης.

Μπάρα ανοιχτής λαβής
Στόχος: Πλάτη-ωμοπλάτη
Εκτέλεση: Ο καλύτερος τρόπος να πιάσεις την μπάρα για εκγύμναση της πλάτης είναι η ανοιχτή 1η λαβή (λαβή από πάνω). Πρέπει να ελαττώσεις την επιβάρυνση κατά 10% σε σχέση με την επιβάρυνση που βάζεις σε ίσια μπάρα και να τραβήξεις την μπάρα προς τους κοιλιακούς σου. Αύξησε κατά 10%-20% την επιβάρυνση.

Μονή λαβή D
Στόχος:
Πλάτη, ωμοπλάτη, ώμοι, δικέφαλοι
Εκτέλεση: Χρησιμοποίησέ τη για καθιστή κωπηλατική με το ένα χέρι. Κάτσε με την πλάτη ίσια και πιάσε τη λαβή με το ένα χέρι. Χωρίς να περιστρέφεις τους γοφούς, τράβα τη λαβή μέχρι την κοιλιά σου.

Διπλή λαβή V
Στόχος:
Πλάτη
Εκτέλεση: Εχοντας τους αγκώνες προς τα μέσα, σφίξε τις ωμοπλάτες σου και τράβα τη λαβή με την πλάτη. Φέρε τη λαβή κοντά στην κοιλιά και με αργό ρυθμό επανάφερε τη λαβή στην αρχική θέση.

Ίσια μπάρα
Στόχος:
Πλάτη, δικέφαλοι
Εκτέλεση: Ο καλύτερος τρόπος να πιάσεις την ίσια μπάρα για εκγύμναση της πλάτης είναι η ανοιχτή 1η λαβή (λαβή από πάνω). Οσο πιο κλειστή είναι η λαβή σου τόσο πιο πολύ γυμνάζεις τους δικέφαλους.

Σκοινολαβή
Στόχος:
Ωμοι, πλάτη
Εκτέλεση: Το σκοινί σου επιτρέπει να φέρεις τη λαβή μέχρι το στήθος χωρίς να καταπονείς τους ώμους. Καθώς τραβάς, μεγάλωνε το άνοιγμα των χεριών. Κράτα πάντοτε τους αγκώνες κάτω από το ύψος των ώμων.

laves.jpg

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗ ΔΙΚΗ ΣΟΥ ΕΡΩΤΗΣΗ ΣΤΟΝ ΕΙΔΙΚΟ

Σημείωση: Τα πεδία με * (αστερίσκο) είναι υποχρεωτικά
ΔΙΑΒΑΣΕ ΤΩΡΑ ΣΤΟ MH

ΣΧΟΛΙΑ