Τι παθαινεισ στην διασειση

Κατηγορία:
Ημερομηνία δημοσίευσης:
21/5/2013
Τι συμβαίνει στον εγκέφαλο όταν παθαίνει διάσειση;
Ηλίας Ζ.

Φαντάσου το κεφάλι σου σαν ένα μεγάλο αυγό: το τσόφλι είναι το κρανίο σου, το ασπράδι είναι το εγκεφαλονωτιαίο υγρό και ο κρόκος είναι ο εγκέφαλός σου. Μία βίαιη σύγκρουση κάνει τον κρόκο να δονείται και μερικές φορές ακόμη και να συγκρούεται με το κρανίο. Αν η σύγκρουση είναι πολύ δυνατή μπορεί και να καταλήξεις με διάσειση. Παρ’ όλο το βίαιο της σύγκρουσης, δεν υπάρχει καμία ένδειξη του τραυματισμού γιατί η ζημιά είναι το εσωτερικό του κρανίου.

«Είναι γνωστό και σαν το σιωπηλό τραύμα», σου λέει ο Mark Lovell, διευθυντής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Πίτσμπεργκ. Μην υποθέτεις ότι επειδή δεν λιποθύμησες, είσαι καλά. Κάθε χτύπημα στο κεφάλι που έχει σαν αποτέλεσμα εμετό, διάρροια, διασταλμένες κόρες ή απώλεια όσφρησης ή γεύσης πρέπει να ελέγχεται από νευρολόγο. Το ίδιο συμβαίνει για πονοκεφάλους, ζάλη ή απώλεια μνήμης που επιμένεις για πάνω από πέντε μέρες.

 

1 Σύγκρουση
Οι πιο συχνές αιτίες διάσεισης είναι οι πτώσεις, τα αυτοκινητικά ατυχήματα, συγκρούσεις σε σπορ, και εκρήξεις. Σε κάθε περίπτωση, το τραύμα προκαλεί αρκετή δύναμη για να κάνει τον εγκέφαλό σου να κουνηθεί στο υγρό μαξιλάρι του και να χτυπήσει το τοίχωμα του κρανίου.

2 Πανδαιμόνιο
Κάθε σοβαρό εγκεφαλικό τραύμα μπορεί να τραυματίσει τους νευρώνες, τα κύτταρα που κυβερνούν τη ροή των χημικών αγγελιοφόρων γνωστών ως νευροδιαβιβαστές. Στη χειρότερη περίπτωση, αυτοί οι τραυματισμένοι νευρώνες χάνουν τον έλεγχο των νευροδιαβιβαστών, με αποτέλεσμα να επιταχύνουν μέχρι και πέντε φορές την κανονική τους ταχύτητα. Το πανδαιμόνιο που ακολουθεί μπορεί να έχει σαν αποτέλεσμα απώλεια μνήμης, θολή όραση, ζαλάδα, πονοκέφαλο και ναυτία.

3 Χειμερία νάρκη
Το αρχηγείο –ο νεοφλοιός του εγκεφάλου σου- ανιχνεύει την ανισορροπία στους νευροδιαβιβαστές και προσπαθεί να διορθώσει τους νευρώνες φέρνοντας γλυκόζη. Την ίδια στιγμή, οι νευροδιαβιβαστές ασβεστίου αρχίζουν να συστέλλουν τα αιμοφόρα αγγεία, καθυστερώντας την άφιξη της γλυκόζης στους νευρώνες. Η λειτουργία του εγκεφάλου σου επιβραδύνεται μέχρι η ροή του αίματος να γυρίσει ξανά στο κανονικό.

4 Ανάνηψη
Μπορεί οι νευρώνες σου να θεραπευτούν μετά από εβδομάδες. Αλλά αν πάθεις κι άλλη διάσειση σε αυτήν την περίοδο μπορεί να πάθεις μόνιμη ζημιά και πονοκεφάλους για το υπόλοιπο της ζωής σου – ακόμα και, αργότερα, άνοια. Το καλύτερο που μπορείς να κάνεις είναι να ξεκουραστείς και να μην κάνεις καμία δραστηριότητα που έχει κίνδυνο χτυπήματος στο κεφάλι. Αν έχεις πονοκεφάλους πάρε ακεταμινοφένη. Μην πάρεις ασπιρίνη ή ιμπουπροφένη, που μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο εγκεφαλικής αιμορραγίας.

 

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗ ΔΙΚΗ ΣΟΥ ΕΡΩΤΗΣΗ ΣΤΟΝ ΕΙΔΙΚΟ

Σημείωση: Τα πεδία με * (αστερίσκο) είναι υποχρεωτικά
ΔΙΑΒΑΣΕ ΤΩΡΑ ΣΤΟ MH

ΣΧΟΛΙΑ