Στο Δρομο για τη Χαβαη / Συνεντευξη στον Γρηγορη Σουβατζογλου

Ο Γρηγόρης Σουβατζόγλου ασχολείται με τον αθλητισμό από 6 ετών. Σε λίγους μήνες θα συμμετέχει στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Τριάθλου στη Χαβάη.
Κατηγορία:
Ημερομηνία δημοσίευσης:
14/6/2017

Πρόσφατα προκρίθηκες στο Xterra Greece για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα που θα διεξαχθεί στην Χαβάη τέλη Οκτωβρίου. Ποιες είναι οι προσδοκίες σου;
Καλούμαι να αγωνιστώ σε πρωτόγνωρες και δύσκολες συνθήκες. Κολύμπι στον Ειρηνικό, Μountain Bike γύρω από το ηφαίστειο στο Maui και Trail Runnning σε απαιτητικά μονοπάτια, σε συνδυασμό με ζέστη, υγρασία και αέρα. Με τέτοια δεδομένα, οι προσδοκίες πρέπει να είναι «προσγειωμένες». Με την αδρεναλίνη ανεβασμένη στα ύψη όμως, ανυπομονώ να δω τα νέα μου όρια. 

Πόσο απαιτητική είναι η προετοιμασία;
Το Xterra World Championship είναι από τους πιο σκληροπυρηνικούς αγώνες στόχους που έχω βάλει. Οι προπονήσεις μου είναι αρκετά διαφορετικές σε σχέση με ότι έχω συνηθίσει μέχρι τώρα. Κοιτάζω οι συνθήκες και τα τερέν που προπονούμαι να είναι κοντά σε αυτές του αγώνα και δουλεύω σε βάθος πάνω σε όλους τους τομείς. 

Γιατί είναι τόσο σημαντική αυτή η διοργάνωση;
Γιατί γίνεται στην Χαβάη, που εκτός από παραμυθένιος τόπος, είναι η γενέτειρα του Τριάθλου και γιατί είναι ο τελικός του παγκοσμίου πρωταθλήματος που συγκεντρώνει τους καλύτερους αθλητές. Είναι μια μοναδική ευκαιρία να αναμετρηθώ με τους καλύτερους τριαθλητές στον κόσμο. Είναι ένα ταξίδι που δεν επαναλαμβάνεται συχνά και θέλω να απολαύσω την κάθε στιγμή, ξεκινώντας από τώρα, την προετοιμασία μου εδώ.

Πώς αποφάσισες να ασχοληθείς με το τρίαθλο;
Ήμουν πρωταθλητής κολύμβησης σε παιδική ηλικία και 3ος Παγκόσμιος Πρωταθλητής στην Τεχνική Κολύμβηση (μονοπέδιλο) αργότερα. Μετά τις στρατιωτικές και φοιτητικές υποχρεώσεις, ξεκίνησα να χρησιμοποιώ το ποδήλατο ως μεταφορικό μέσο και βόλτες στη φύση. Τρέξιμο έκανα για φυσική κατάσταση. Με τον πρώτο αγώνα που έτρεξα με φίλους, τυχαία, το γλυκό «έδεσε» και με «έδεσε» και μένα με το τρίαθλο.

Τι περιλαμβάνει η διατροφή σου;
Το τρίαθλο είναι άθλημα αντοχής και θέλουμε να μάθουμε τον οργανισμό να χρησιμοποιεί περισσότερο αποδοτικά το λίπος. Στην συγκεκριμένη φάση, με τον Γιώργο Καρούση, βιοχημικό, ειδικό σε θέματα αθλητικής απόδοσης, έχουμε ελαττώσει τον υδατάνθρακα και καταναλώνω περισσότερο πρωτεΐνη και λίπος.

Τι ακριβώς περιλαμβάνει η προπόνηση σου και πόσες ώρες προπονείσαι;
Καθημερινά κάνω δύο ή τρεις ώρες προπόνηση. Κολυμπάω νωρίς το πρωί πριν τη δουλειά και το απόγευμα έχω ποδήλατο ή τρέξιμο ή συνδυασμό και των δύο. Κάποιες μέρες κάνω ενδυνάμωση και κάποιες άλλες φυσικοθεραπεία. Το πρόγραμμα από τα πρώτα μου βήματα στο τρίαθλο, επιμελείται ο Νίκος Σπυριδαντωνάκης, κορυφαίος προπονητής στην Ελλάδα, τον οποίο εμπιστεύομαι 100%.

Ποιες θεωρείς μεγαλύτερες επιτυχίες σου – ρεκόρ στον αθλητισμό;
H μεγαλύτερη διάκριση που έχω είναι η 3η θέση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ανδρών στο Τορίνο στα 1500μ επιφανείας. Επίσης η 10η θέση στις Ολυμπιακές Μέρες Νεότητας στο Παρίσι το 2002 με ταυτόχρονα πανελλήνιο ρεκόρ στα 200μ πρόσθιο. Κορυφαία στιγμή ήταν βέβαια και η συμμετοχή μου στο Τρίαθλο στους 1ους Ευρωπαϊκούς Αγώνες στο Μπακού το 2015, εκπροσωπώντας την Ελλάδα.

Τι θα έλεγες σε έναν νέο που θέλει να ασχοληθεί με το τρίαθλο;
Στον πρώτο αγώνα θα πάρει μια καλή γεύση που θα τον ενθουσιάσει και θα τον «σπρώξει» να ασχοληθεί πιο σοβαρά. Να βρει κάποιον εξειδικευμένο προπονητή (προσοχή στις απομιμήσεις) και να οπλιστεί με πολλή υπομονή και επιμονή για να βελτιώνεται συνεχώς.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΤΩΡΑ ΣΤΟ MH

ΣΧΟΛΙΑ