Πωσ θα Γυρισει ο Τροχοσ

Μάλλον δε μπορούμε να εγγυηθούμε ότι θα περάσεις με το ποδήλατό σου από τη Πατησίων και θα γυρίσεις σπίτι αρτιμελής. Αλλά με αυτές τις οδηγίες μπορείς να αποφύγεις ατυχήματα σε σχεδόν οποιοδήποτε άλλο δρόμο.
Κατηγορία:
Ημερομηνία δημοσίευσης:
18/5/2015

1/ Πάρε τη Σωστή Θέση
Σκέψου πως θα ήταν μια συνηθισμένη διαδρομή με το ποδήλατο σου: Είσαι έτοιμος να στρίψεις στην επόμενη γωνία, είσαι σε πλήρη ετοιμότητα με λυγισμένους τους αγκώνες. Το δεξί σου γόνατο έχει κλίση προς τη κατεύθυνση που στρίβεις, πιέζεις το εσωτερικό του τιμονιού προς τα κάτω και ρίχνεις το βάρος σου στο εξωτερικό πετάλι. Το ποδήλατο γέρνει, αλλά το σώμα σου παραμένει ίσιο. Πολλοί πιστεύουν πως στις στροφές γέρνεις μαζί με το ποδήλατο, αλλά στη πραγματικότητα είναι σημαντικό να ρίχνεις το βάρος σου στις ρόδες, για να μη χάσεις τον έλεγχο, σε περίπτωση που αρχίσουν να γλιστράνε.

2/ Διόρθωσε το Γλίστρημα
Ακόμα όμως κι αν είσαι σίγουρος για τις ικανότητές σου, είναι πολύ πιθανό να γλιστρήσεις σε μια δύσκολη στροφή. Αν πατήσεις τα φρένα απότομα, το πίσω λάστιχο μπορεί να γλιστρήσει σε έναν ολισθηρό δρόμο. Αν έχεις ακολουθήσει τις πιο πάνω οδηγίες για να έχεις σωστή στάση σώματος, έχεις ακόμα χρόνο για να αντιδράσεις. Υπάρχουν δύο πλευρικές δυνάμεις που επιδρούν στο λάστιχο: η δύναμη της γωνίας και η δύναμη του φρεναρίσματος, η οποία ωθεί το ποδήλατο προς την αντίθετη κατεύθυνση και η οποία θα κάνει τη ρόδα να γλιστρήσει μόλις αυτή ξεπεράσει τη δύναμη της πρόσφυσης των λάστιχων. Για να εμποδίσεις τη ρόδα να γλιστρήσει πρέπει να αφαιρέσεις μια από αυτές τις δυνάμεις αφήνοντας τα φρένα. Με αυτόν τον τρόπο η ρόδα που γλιστρούσε μπορεί να ανακτήσει πρόσφυση, πράγμα που θα σε βοηθήσει να πάρεις πάλι τον έλεγχο του ποδηλάτου. Κατευθείαν, κάνοντας ανάποδη τιμονιά, κατεύθυνε τη μπροστινή ρόδα προς το εξωτερικό της στροφής. Αυτό θα σε βοηθήσει να ισιώσεις το ποδήλατο. 

3/ Βρες την Έξοδο
Αν καταφέρεις να μη πέσεις και έχεις περιθώριο να διατηρήσεις ευθεία πορεία, τότε είσαι τυχερός, αφού μπορείς να φρενάρεις με μεγαλύτερη δύναμη σε ευθεία παρά σε στροφή. Πολλές φορές, όμως, μπορεί να μη καταφέρεις να διατηρήσεις το πλήρη έλεγχο του ποδηλάτου. Σε αυτές τις περιπτώσεις το ευκολότερο είναι να βγεις ομαλά εκτός δρόμου και να φρενάρεις σε ένα ασφαλές μέρος.

4/ Φρέναρε στο Σωστό Σημείο
Βγαίνοντας εκτός δρόμου έχεις ήδη μειώσει αρκετά ταχύτητα, αλλά μπορεί να μην έχεις αρκετό χώρο για να φρενάρεις με ασφάλεια. Ή μπορεί να υπάρχει κατηφόρα. Σε αυτή τη περίπτωση η μόνη λύση είναι να πέσεις από το ποδήλατο με όσο καλύτερο τρόπο μπορείς. 

5/ Πέσε με Στυλ
Προσπάθησε να αποδεσμεύσεις τα πόδια σου από τα πετάλια και άφησε το τιμόνι από τα χέρια σου. Μόλις προσγειωθείς στο έδαφος λύγισε τους αγκώνες για να απορροφήσουν τη πρώτη δύναμη της σύγκρουσης και μετά προσπάθησε να γυρίσεις κατευθείαν στο δεξί σου αγκώνα και ισχίο.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΤΩΡΑ ΣΤΟ MH

ΣΧΟΛΙΑ