Πετα το Σωμα απ' το Βουνο

Δεν χρειάζεται να βγάλεις φτερά για να πετύχεις αυτό που δεν κατάφερε ο Ικαρος (να πετάξει και να προσγειωθεί ασφαλής). Ενα παραπέντε είναι αρκετό για να δεις τη Γη από ψηλά...
Κατηγορία:
Ημερομηνία δημοσίευσης:
27/11/2017

Δεν χρειάζεται να βγάλεις φτερά για να πετύχεις αυτό που δεν κατάφερε ο Ικαρος (να πετάξει και να προσγειωθεί ασφαλής). Ενα παραπέντε είναι αρκετό για να δεις τη Γη από ψηλά...

Παίρνεις φόρα και αφήνεις τον άνεμο και το ένστικτό σου να σε σηκώσουν ψηλά. Στον αέρα, η βαρύτητα διαγράφεται από το τσιπάκι του μυαλού σου και αρχίζεις τα loops, κοινώς εναέριες στροφές. Βέβαια, μέχρι να φτάσεις εκεί μεσολαβούν κάμποσες ώρες εκπαίδευσης και ακόμα περισσότερες πτήσης. Αξίζει τον κόπο. Μετά το παραπέντε ο κόσμος σου θα αλλάξει για πάντα. Το ίδιο υποστηρίζει και ο εκπαιδευτής Διονύσης Βλασσόπουλος: «Φτάνεις στο σημείο να αντιληφθείς τη δύναμη της φύσης».

Αυτό το νέο running παπούτσι είναι εξοπλισμένο με διαστημική τεχνολογία!

Σασπένς στην πλαγιά
Καταρχήν, ας βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους: το παραπέντε δεν σημαίνει αυτό που λέει το όνομά του. Προέρχεται από τις γαλλικές λέξεις para pent, δηλαδή στην πλαγιά. Επισήμως λοιπόν βαπτίζεται αλεξίπτωτο πλαγιάς, όμως στις εναέριες φυλές καθιερώθηκε ως παραπέντε. Παρότι η ιστορία του ξεκινάει με τον Δαίδαλο και τον Ικαρο, η σημερινή του μορφή άρχισε να διαμορφώνεται στη δεκαετία του '60 όταν ο Καναδός Domina Jalbert ανακάλυψε ένα πρωτοποριακό αλεξίπτωτο τετράγωνου σχήματος με ειδικές κυψέλες, το οποίο χρησιμοποιήθηκε για στρατιωτικούς λόγους. Η επίσημη πρώτη του αθλήματος έγινε το 1979 στην παγκόσμια συνάντηση αιωροπτεριστών. Το νέο αεράθλημα έγινε το αγαπημένο παιχνίδι των ορειβατών, οι οποίοι το αγάπησαν σφόδρα διότι τους έδινε και τους δίνει τη δυνατότητα να κατέβουν εναερίως από το βουνό.

Στην Ελλάδα, η πρεμιέρα του παραπέντε έγινε το 1986 κι έκτοτε καλά κρατεί, δεδομένου ότι η χώρα μας προσφέρεται για συναρπαστικές πτήσεις. Σήμερα πια η ποιότητα κατασκευής των αλεξιπτώτων διαφέρει όχι μόνο στα υλικά αλλά και στις επιδόσεις. Για να πετάξεις πια δεν είναι απαραίτητες μόνο οι ήπιες καιρικές συνθήκες που δημιουργούν θερμικά ρεύματα (χάρη σε αυτά απογειώνεσαι): χρειάζεσαι κι ένα αλεξίπτωτο που να ταιριάζει στο επίπεδό σου -και μερικά άλλα εξαρτήματα- ώστε η πτήση σου να είναι ασφαλής και απολαυστική.

ΙΕΚ πτήσης
Το παραπέντε θέλει το δάσκαλό του. Οι εγκεκριμένες από την Αεραθλητική Ομοσπονδία σχολές θα σε μάθουν τα μυστικά της πτήσης και θα σε οδηγήσουν στα πρώτα σου πετάγματα με ασφάλεια. «Θα βρεθείς, αν και σε μικρό ύψος, στον αέρα μετά από 3 εκπαιδευτικές ημέρες. Αυτή θα είναι μόνο η αρχή για να γνωρίσεις την άλλη διάσταση της κίνησης» τονίζει ο Διονύσης Βλασσόπουλος, ο οποίος προσθέτει: «Για να μάθεις παραπέντε χρειάζεται υπομονή, δουλειά και μεθοδικότητα». Αλλωστε είναι άθλημα που διεγείρει πλήρως τις αισθήσεις σου αλλά και την αντοχή σου. Σημείωσε ότι η σχολή αρχαρίων κοστίζει περίπου 500 ευρώ, ο εξοπλισμός διατίθεται από τους υπευθύνους και τα μαθήματα διαρκούν από έξι μέρες, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι με το που παίρνεις το πτυχίο -με εξετάσεις στην Αεραθλητική Ομοσπονδία- είσαι μάστερ. Tο μυστικό είναι να ανεβαίνεις συνεχώς στο βουνό προκειμένου να γίνεις σωστός πιλότος. Περισσότερες λεπτομέρειες για την ύλη και τα προγράμματα εξετάσεων θα βρεις στο site www.sky.gr το οποίο επιμελείται ο Γιάννης Μυριανθόπουλος. Εμείς σου προτείνουμε τις εξής σχολές:

Freedom: Βρίσκεται στην Αθήνα και ψυχή της σχολής είναι ο Διονύσης Βλασσόπουλος, από τους πιο επαΐοντες στο χώρο του παραπέντε. Προλαβαίνεις τα μαθήματα αρχαρίων του Σεπτεμβρίου και του Οκτωβρίου. Τηλ.: 6977 674080, www.flyfreedom.gr

Aeronautica: τηλ.: 210-9889995. Υπεύθυνος είναι ένας από τους πιο παλιούς του χώρου: ο Γιώργος Φυσερός.

H Free Sky ενεργοποιείται στην Αχαΐα, την Αττική και τη Βοιωτία με επικεφαλής τον Γιώργο Αμαξά. Τηλ.: 6977 674080, www.freesky.info.

Στην Κόνιτσα, ένα εξαιρετικό πεδίο πτήσης, θα βρεις τη No Limits του Νίκου Κυρίτση, ο οποίος στο πλαίσιο του Ευάθλου πρόσθεσε και παγκόσμια πρωταθλήματα παραπέντε. Τηλ.: 2655023777, 6944 275863, www.nolimits.com.gr.

Στη Λάρισα θα βρεις τη Magic Paragliding School υπό την επιστασία του Nίκου Καρύδη. Τηλ.: 6944184360.

Υπάρχουν τρία επίπεδα σχολών: αρχαρίων, όπου μαθαίνεις τα πρώτα σου πετάγματα, β' επιπέδου, για μεσαίους πιλότους που θέλουν να μυηθούν στην ανεμοπορία (εδώ πρέπει να έχεις εσύ τον εξοπλισμό σου), crosscountry, αν θέλεις να κάνεις πτήσεις μεγάλων αποστάσεων (μην ξεχνάς ότι θαρραλέοι πιλότοι κατέβηκαν το Εβερεστ). Εδώ μαθαίνεις να σχεδιάζεις -με βάση τη γεωγραφία και την ιδιαιτερότητα του εκάστοτε τόπου- την πτήση σου. Απαραίτητα είναι τα GPS και τα VHF.

Τα μυστικά του ιπτάμενου
Το βασικότερο στο παραπέντε είναι να παίρνεις σωστές αποφάσεις. «Ο κυριότερος παράγοντας ατυχημάτων είναι αφενός ο αστάθμητος, αλλά κυρίως ο ανθρώπινος, ο κακός σου εαυτός» διευκρινίζει ο Διονύσης. Γι' αυτό κράτα καλά αυτές τις τρεις βασικές αρχές προκειμένου να γίνεις επιτυχημένος πιλότος:
* Το παραπέντε ουσιαστικά είναι η συνεχής εφαρμογή γνώσεων πτήσης.
* Δεν πρέπει να υπερεκτιμάς τις δυνατότητές σου και τις μεταβολές των καιρικών συνθηκών.
* Στο αλεξίπτωτο πλαγιάς δεν πηδάς -σύνηθες λάθος των αρχαρίων- αλλά πετάς.
* Ελεγχε τον εξοπλισμό σου σχολαστικά πριν από κάθε πτήση.
* Η καλύτερη εποχή για να απολαύσεις τις πτήσεις σου είναι το φθινόπωρο και η άνοιξη.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΤΩΡΑ ΣΤΟ MH

ΣΧΟΛΙΑ