Βαλε τα Δυο Ποδια σε Δυο Παπουτσια

Διάλεξε τα παπούτσια σου αναλόγως με τις ανάγκες του πέλματός σου.
Κατηγορία:
Ημερομηνία δημοσίευσης:
30/10/2017

Η επιλογή των παπουτσιών σου δεν πρέπει να περιλαμβάνει μόνο την αισθητική παράμετρο, κυρίως αν είσαι δρομέας. Διάλεξε τα παπούτσια σου αναλόγως με τις ανάγκες του πέλματός σου.

Ψάχνεις το ιδανικό παπούτσι για τρέξιμο; Βρες το εδώ.

Κοιλοποδία (μεγάλη καμπύλη στο ίχνος του πέλματός σου) 

Ελεγχος:  Οταν η καμπύλη στο ίχνος που αφήνει το πέλμα σου είναι πολύ μεγάλη, τότε έχεις κοιλοποδία. Με απλά λόγια, το πέλμα σου δεν πατάει ολόκληρο στο πάτωμα.
Συνέπειες: Αυτοί που έχουν κοιλοποδία στα πέλματά τους έχουν αυξημένους κραδασμούς στα κάτω άκρα τους κατά τη διάρκεια που τρέχουν.
Τι παπούτσι πρέπει να διαλέξεις: Πρέπει να προσφέρει μέγιστη απορρόφηση κραδασμών, καλή καθοδήγηση, κατεύθυνση κι εφαρμογή πάνω στο πέλμα.

Ουδέτερο πέλμα (φυσιολογική καμπύλη στο ίχνος του πέλματός σου)
Ελεγχος: Οταν το ίχνος του πέλματός σου έχει τη φυσιολογική προβλεπόμενη καμπύλη, τότε το πέλμα σου λέμε ότι είναι ουδέτερο και πατάει ολόκληρο στο έδαφος.
Συνέπειες: Ενας δρομέας με ουδέτερο πέλμα αντιμετωπίζει ελάχιστα προβλήματα.
Τι παπούτσι πρέπει να διαλέξεις: Πρέπει το παπούτσι του δρομέα με ουδέτερο πέλμα να προσφέρει ένα συνδυασμό απορρόφησης κραδασμών και σταθερότητας κατά τη διάρκεια της άσκησης.

Ελαφρύς πρηνισμός (μεγάλη καμπύλη στο ίχνος του πέλματός σου)
Ελεγχος: Οταν η καμπύλη στο ίχνος που αφήνει το πέλμα σου είναι ελαφρώς μικρότερη από το κανονικό, τότε υποφέρεις από πρηνισμό, δηλαδή ένα μεγαλύτερο μέρος του πέλματος -σε σχέση με το προβλεπόμενο- πατάει στο έδαφος.
Συνέπειες: Ενας δρομέας που υποφέρει από πρηνισμό στα πέλματά του είναι πιο επιρρεπής σε διαστρέμματα, καθώς είναι αυξημένος ο κίνδυνος εσωτερικής κύλισης του πέλματος μες στο παπούτσι.
Τι παπούτσι πρέπει να διαλέξεις: Τα παπούτσια του δρομέα -που έχει διαγνώσει ελαφρύ πρηνισμό στα πέλματά του- πρέπει να του παρέχουν, πέρα από την καλή απορρόφηση των κραδασμών, σωστή υποστήριξη του πέλματος κατά τη διάρκεια της άθλησης.

Βαρύς πρηνισμός-Πλατυποδία (σχεδόν δεν υπάρχει καμπύλη στο πέλμα σου)
Ελεγχος: Οταν η καμπύλη στο ίχνος που αφήνει το πέλμα σου είναι πάρα πολύ μικρή -σε μερικές περιπτώσεις ακόμα και ανύπαρκτη- τότε πρέπει να καταλάβεις ότι υποφέρεις από αυξημένο πρηνισμό πελμάτων. Με άλλα λόγια, έχεις πλατυποδία.
Συνέπειες: Ο δρομέας που υποφέρει από πλατυποδία, πέρα από τους αυξημένους κραδασμούς που νιώθει στο σώμα του, έχει αυξημένες πιθανότητες εσωτερικής κύλισης του πέλματός του μες στο παπούτσι.
Τι παπούτσι πρέπει να διαλέξεις: Τα παπούτσια του δρομέα, που πάσχει από πλατυποδία, πρέπει να έχουν αυξημένες ικανότητες στην απορρόφηση των κραδασμών κι επιπλέον να παρέχουν αυξημένη σταθερότητα και υποστήριξη σε ολόκληρο το πέλμα.        

ΔΙΑΒΑΣΕ ΤΩΡΑ ΣΤΟ MH

ΣΧΟΛΙΑ