Αθλοσ στα Κοκκινα

Ορθοπεταλιές στο δάσος, κουπιές στο ποτάμι, σπριντ στην κορυφή. Ζήσε το δικό σου άθλο: στα Τζουμέρκα.
Κατηγορία:
Ημερομηνία δημοσίευσης:
27/11/2017

Ορθοπεταλιές στο δάσος, κουπιές στο ποτάμι, σπριντ στην κορυφή. Ζήσε το δικό σου άθλο: στα Τζουμέρκα.

Oταν βρεθήκαμε για πρώτη φορά στα Τζουμέρκα της Ηπείρου νιώσαμε σαν να μπήκαμε σε χρονομηχανή. Παρθένα φύση για όσους αγαπούν τα υπαίθρια αλωνίσματα, και δη τα σπορ, γραφικά χωριά με πέτρινα σπίτια και καταιγισμό πράσινου και νερού, αφού λίγο πιο κάτω ρέει ο βασιλιάς Αραχθος. Και το κυριότερο, ένας αγώνας-πρόκληση, όπως και το όνομά του: Αθλος Τζουμέρκων. Εμείς μάθαμε όλα τα μυστικά του. Εσύ τραβήξου και δεν θα μετανιώσεις.

Αυτό το νέο running παπούτσι είναι εξοπλισμένο με διαστημική τεχνολογία!

Αγνωστος παράδεισος
Η κούρσα εντάσσεται στους αγώνες περιπέτειας ή διάσχισης. Βιονικοί αθλητές τρέχουν non stop διασχίζοντας συνήθως ορεινά πεδία, ενίοτε ζούγκλες και ποτάμια. Μηχανοκίνητα μέσα απαγορεύονται ρητώς, οπότε τα πόδια, αλλά βασικά το μυαλό, κάνουν όλο το παιχνίδι. Στην Ελλάδα το καλεντάρι μέχρι στιγμής είναι λιτό, παρότι η χώρα μας είναι προικισμένη με φυσικό περιβάλλον, ιδανικό για τέτοιες κούρσες. Η ψυχή του Αθλου των Τζουμέρκων είναι η Μαρίνα Αναστασίου και ο Γιάννης Θεοχαρόπουλος, ένα ζευγάρι αθλητών που έχει γράψει τη δική του πλούσια ιστορία στο βουνό και όχι μόνο. Ορειβάτες, αναρριχητές, ποδηλάτες, σκιέρ, δρομείς... κατά συρροή. Αθλητές οι ίδιοι -είναι μέλη της ομάδας ΕΟΣ Αχαρνών-Salomon Hellas- αντιλαμβάνονται τις ανάγκες εκείνων που λαμβάνουν μέρος στον Αθλο. Δεν είναι τυχαίο το ότι μέτρησαν τη διαδρομή με τον ιδρώτα τους χωρίς να σκεφτούν να ανέβουν σε αυτοκίνητο ή να χρησιμοποιήσουν GPS.

«Η ιδέα του αγώνα ξεκίνησε ως προσωπική επιθυμία λόγω καταγωγής και αγάπης για τη φύση» τονίζει η Μαρίνα Αναστασίου και συνεχίζει: «Σκοπός μας είναι να επισκέπτεται ο κόσμος την περιοχή, όχι μόνο αγωνιστικά αλλά και τουριστικά». Πράγματι, τα Τζουμέρκα ενδείκνυνται ποικιλοτρόπως: είσαι πεζοπόρος; Μπορείς να κινηθείς στα μονοπάτια της περιοχής και κάποια έχουν σήματα ήδη. Είσαι καγιάκερ; Βάλ' τα με τον Αραχθο, το μοναδικό ποτάμι στην Ελλάδα που έχει νερό χειμώνα-καλοκαίρι. Μάλιστα φέτος είναι μία από τις καλύτερες χρονιές, οπότε μην το σκέφτεσαι. Είσαι ορειβάτης; Το βουνό είναι μικρογραφία των Αλπεων, με έντονο ενδιαφέρον το χειμώνα. Το είχαμε γράψει άλλωστε: είναι ένα από τα ελάχιστα σημεία στην Ελλάδα που έχει παγοκαταρράκτες!

Mείξη αγωνίσματων
Ο Αθλος Τζουμέρκων θα είναι διήμερος: θα γίνει στις 30-31 Ιουλίου και θα περιλαμβάνει ποδήλατο βουνού, διθέσιο ραφτ και τρέξιμο στο βουνό. Αν είσαι πολύ προπονημένος, δοκίμασε τον μεγάλο αγώνα, πιο δύσκολος και απαιτητικός από τον μικρό, στον οποίο μπορείς να συμμετάσχεις αν η φυσική σου κατάσταση είναι καλή.

Το Μountain bike
Το κυριότερο είναι ότι ο αγώνας είναι μία ανακάλυψη: «Το ποδήλατο βουνού θα ξεκινήσει από το χωριό Αγναντα και θα κινηθεί σε χωματόδρομο - αρχικά μέσα σε ελατόδασος. Στη συνέχεια κινείσαι σε οδικό δίκτυο, όμως ακολουθεί κατάβαση με κλειστές στροφές μετά το χωριό Χουλιαράδες και φοβερή θέα στο φαράγγι του Αράχθου» λέει η Μαρίνα Αναστασίου. Εδώ θα πρέπει να ακονίσεις το ταλέντο σου στον προσανατολισμό και να ακολουθήσεις τη διαδρομή του χάρτη που θα σου δοθεί ώστε να βρεθείς στο σημείο του ραφτ.
Χιλιόμετρα μεγάλης διαδρομής: 56
Χιλιόμετρα μικρής διαδρομής: 21

Διθέσιο ραφτ στον Αραχθο
Καταρχήν, βαπτίζεσαι στο ωραιότερο ποτάμι της Ελλάδας. Φέτος η διαδρομή θα ξεκινήσει από τη γέφυρα Τσίμοβο κοντά στα Γιάννενα. Θα καλύψει 16 χλμ. και θα περιλαμβάνει περάσματα τρίτου βαθμού, δηλαδή επεισοδιακά. Η «βαρκάδα» θα καταλήξει στην ιστορική γέφυρα της Πλάκας.
Τip: Στην αρχή το ποτάμι είναι στενό και μάλιστα σε κάποιο σημείο του εκβάλλει ο Καλαρρύτικος και γίνεται πιο ορμητικό.

Ορεινό τρέξιμο
Η διαδρομή εδώ θα είναι εξ ολοκλήρου σηματοδοτημένη. Θα ξεκινήσει από το χωριό Καταρράκτες, με μονοπάτι που περνάει δεξιά από τους καταρράκτες της Χρυσοπηγής, ύψους 100 μ. Ενα ανεπανάληπτο θέαμα που θα απολαύσεις όσο ανηφορίζεις για να βρεθείς κάτω από την κορυφή της πυραμίδας και να βγεις στα 2.200 μ. Στη συνέχεια θα κινηθείς στην κορυφογραμμή των Τζουμέρκων, θα φτάσεις στα 2.300 μ. και θα κατηφορίσεις προς τα Αγναντα, στα 700 μ.
Χιλιόμετρα μεγάλης διαδρομής: 22
Χιλιόμετρα μικρής διαδρομής: 14
Υψομετρική διαφορά: 1.500 μ. ανάβασης-1.600μ. κατάβασης

Πώς θα επιβιώσεις
Aπό πέρυσι υπήρξε μία διαφοροποίηση που ικανοποιεί τους μοναχικούς: καταρχήν, ο αγώνας είναι ομαδικός με ομάδες των δύο ατόμων, μεικτές ή όχι. Εντούτοις, αν θελήσεις να τρέξεις μόνος σου, για παράδειγμα, να κάνεις μόνο το ποδήλατο, δεν σε περιορίζει κανείς. Αρκεί να καταστρώσεις τη δική σου αγωνιστική στρατηγική. Για έναν τέτοιο αγώνα απαιτούνται «φυσική κατάσταση, γνώση ΜΤΒ, κολύμβησης και φουσκωτού κανό. Επίσης, μικρή εμπειρία ανηφορικού περπατήματος στο βουνό. Προπονήσου λοιπόν σε ανηφόρες ή έστω διαδρομές με εναλλαγές, ώστε να εξομοιώνεις τις συνθήκες. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε ότι οι ανηφόρες επιβαρύνουν το καρδιαναπνευστικό και οι κατηφόρες το μυοσκελετικό» τονίζει ο Νίκος Κωστόπουλος, επίσης μέλος της ομάδας ΕΟΣ Αχαρνών-Salomon Hellas, η οποία μάλιστα διεκδικεί την πρόκρισή της στο Παγκόσμιο της περιπέτειας, το Raid World Cup (www.theraid.org).

Επίσης, η στρατηγική είναι καθοριστική: «Η ενυδάτωση επιβάλλεται, όπως και το να φροντίζει κανείς να μη μειωθούν τα επίπεδα γλυκογόνου στο αίμα, άρα πρέπει να παίρνεις υδατάνθρακες - κατά προτίμηση ανά μία ώρα αγώνα (μην ξεχνάς ότι μπορεί να τρέχεις επί ώρες). Βασικό είναι να ξέρεις το ρυθμό σου και να μην κυνηγήσεις κάποιον που πάει πιο γρήγορα από σένα» συμπληρώνει ο Νίκος. Οσο για τις πιο δύσκολες στιγμές, είναι εκείνες που προκύπτουν όταν δεν έχεις προσέξει τη διατροφή σου και τα υγρά σου (νερό και υδατάνθρακες), έχεις κάνει κάποια λάθος επιλογή, είχες κάποια ατυχία με το ποδήλατο ή έναν τραυματισμό που μπορεί να μη σε βγάζει εκτός αγώνα, εντούτοις σε πονοκεφαλιάζει καθ' όλη τη διαδρομή.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΤΩΡΑ ΣΤΟ MH

ΣΧΟΛΙΑ