Big Bank Theory

To σίριαλ με τις συγχωνεύσεις τραπεζών συνεχίζεται. Εξέτασε τα δεδομένα κι εξασφάλισε το happy end για τη τσέπη σου.
Κατηγορία:
Ημερομηνία δημοσίευσης:
10/4/2014

Μετά το κύμα συγχωνεύσεων, οι μεγάλες τράπεζες παίζουν μπάλα μόνες τους. Ή μήπως όχι; Δες αν πρεπει να παραμεινεις στην τραπεζα σου ή αν σε συμφέρει μια μικρότερη.

Στην Ελλάδα, η τράπουλα στο τραπεζικό σύστημα μοιράστηκε από την αρχή. 

Ετσι, μετά από αλλεπάλληλες συγχωνεύσεις, τα πολλά μαγαζιά με τους χαμογελαστούς υπαλλήλους και τα γυαλιστερά γκισέ λιγόστεψαν για τα καλά. «Μην αφήσεις να συμβεί το ίδιο και με τα προνόμιά σου. Τέτοιες εποχές δεν είναι να αγνοείς ούτε την ελάχιστη παροχή» σου λέει ο Mike Moebs, οικονομολόγος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας οικονομικών ερευνών Moebs Services. Προσάρμοσε την τράπεζα στα θέλω σου, όχι το αντίθετο. Αν έρθει στα νερά σου, καλώς. 

Αν όχι, τότε απλώς άλλαξέ την.

Πότε Μένεις

Oταν το τρεχούμενο υπόλοιπό σου είναι πάνω από 10.000 ευρώ

Οι τράπεζες επιθυμούν το μεγάλο ύψος των συναλλαγών σου. Συχνά ποικίλοι λογαριασμοί (επιταγές, αποταμιεύσεις, πιστωτικές κάρτες) στην ίδια τράπεζα καλύπτουν το υπόλοιπο που απαιτείται ώστε να χαρακτηρίζεσαι αποδοτικός πελάτης. Μερικά από τα συνηθισμένα κέρδη είναι υψηλότερο επιτόκιο στις καταθέσεις σου, μηδενικές προμήθειες σε πολλές συναλλαγές και ελαστικά επιτόκια σε διάφορα δάνεια και πιστωτικά όρια. 

Ταξιδεύεις συχνά στο εξωτερικό καιχρειάζεσαι έναεκτεταμένο δίκτυοΑΤΜ 

«Εάν είσαι πελάτης μεγάλης τράπεζας και ταξιδεύεις στο εξωτερικό, θα έχει σε περισσότερα σημεία ΑΤΜ και θα μπορείς να κάνεις ανάληψη με εξαιρετικά χαμηλό κόστος» λέει o Moebs. Η μεγάλη προμήθεια είναι πονοκέφαλος για όσους κάνουν οικονομικές συναλλαγές στο εξωτερικό.    

Οταν πρόκειται να μετακομίσεις

Παραμένοντας σε μία μεγάλη τράπεζα ακόμα κι αν αλλάξεις πόλη, είναι σίγουρο ότι θα βρεις ένα υποκατάστημά της εκεί. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα έχεις ανάγκη να αλλάξεις τραπεζικούς λογαριασμούς ή οδηγίες για πάγιες εντολές που έχεις δώσει ή κάρτα αναλήψεων. Ετσι θα γλιτώσεις χρόνο (το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να δηλώσεις τη νέα διεύθυνσή σου) και χρήμα, γιατί διαφορετικά είναι πιθανό να πληρώσεις έξοδα εμβάσματος.     

Πότε Φεύγεις 

Οταν οι συναλλαγές σου πέσουν κάτω από ένα καθορισμένο ύψος

Αν δεν χτυπάς τρελά νούμερα σε διάφορους λογαριασμούς (π.χ. 15.000 ευρώ), είναι πολύ πιθανό να χάσεις τις εκπτώσεις σε διάφορες προμήθειες που θα είχες σε μία μικρότερη τράπεζα. 

Οταν υπερβαίνεις το πιστωτικό σου όριο μερικές φορές το χρόνο

«Μία μικρή τράπεζα είναι απρόθυμη να επιβάλει ποινές όταν κάνεις μικροϋπερβάσεις στα όρια των λογαριασμών σου» λέει ο Moebs. Σε μία μεγάλη τράπεζα, όμως, τέτοια λάθη πληρώνονται με ανάλογες επιβαρύνσεις. 

Ταξιδεύεις σπάνια στο εξωτερικό 

Οι μεγάλες τράπεζες μπορεί να χρεώνουν μηνιαία έξοδα για υπηρεσίες, όπως ένα ευρύ δίκτυο ΑΤΜ ανά τον κόσμο, που εσύ σπάνια χρησιμοποιείς. Πάντως, για τις εξαιρετικές περιπτώσεις που χρησιμοποιείς δίκτυο του εξωτερικού, οι μικρότερες τράπεζες είναι πιθανό να σου επιστρέψουν τα σχετικά έξοδα.

ΤΙP για μικρές και μεγάλες

«Οταν χρησιμοποιείς χρεωστική κάρτα αγορών, δεν φουσκώνεις τα δάνειά σου και δεν χρεώνεσαι με έξοδα πιστωτικών καρτών. Στην πραγματικότητα κάνεις χάρη και στο κατάστημα που ψωνίζεις, γιατί εισπράττει άμεσα το αντίτιμο των αγαθών ή των υπηρεσιών που παρέχει» σου λέει ο Moebs. 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΤΩΡΑ ΣΤΟ MH

ΣΧΟΛΙΑ