Παρε τα βουνα

Η επίσκεψή σου στο βουνό με αυτοκίνητο μπορεί να εξελιχθεί σε χολιγουντιανή περιπέτεια δίχως τέλος αν δεν έχεις κάνει τη σωστή προετοιμασία. Εδώ θα βρεις ό,τι χρειάζεσαι.
Κατηγορία:
Ημερομηνία δημοσίευσης:
2/4/2011

Βάλε τετρακίνηση

Μάθε κάτι: ένα αυτοκίνητο 4x4 έχει μεγάλη διαφορά από ένα απλό σεντάν. Διάλεξε για το ταξίδι σου ένα S.U.V. είτε κάποια καθαρόαιμο τζιποειδές με επιλογή κοντινής σχέσης και φρόντισε να φοράει τα σωστά λάστιχα (χειμωνιάτικα, τρακτερωτά). Αν φοράει πάνω λάστιχα καλοκαιρινά ή all weather, καλύτερα να αλλάξεις τον προορισμό σου. Ακόμα και η ρεζέρβα θα πρέπει να είναι της ίδιας «οικογενείας», για να έχει την ίδια συμπεριφορά αν χρειαστεί να αλλάξεις τροχό.

Εξοπλίσου σωστά
Μαζί σου πρέπει να πάρεις τις αλυσίδες, τα εργαλεία που προβλέπει ο κατασκευαστής, συν γάντια εργασίας, συρματόσκοινο ρυμούλκας, πυξίδα, φακό, γιλέκο έντονου χρώματος, κάποιο μαχαίρι. Αν διαθέτεις GPS και κινητό, είναι ακόμα καλύτερα για να μη χαθείς. Ενας καλός χάρτης της περιοχής είναι πάντα χρήσιμος. Μες στο αυτοκίνητο απαραίτητη είναι η ύπαρξη μίας κουβέρτας και ξηράς τροφής (σε περίπτωση που αποκλειστείς).

Κάνε τον τελικό έλεγχο
Τσέκαρε όλα τα παρακάτω: καύσιμα, αντιψυκτικό σε καθαριστήρες και ψυγείο, ελεγμένη στεγανότητα όλου του αμαξώματος, καινούργια μάκτρα καθαριστήρων κι ένα σφουγγαράκι ή πετσί για την εσωτερική επιφάνεια των υαλοπινάκων. Επίσης, αν τα αλείψεις με κομμένη πατάτα, δύσκολα θα έχεις θαμπωμένα τζάμια. Τέλος, έλεγξε το καλοριφέρ ή τον κλιματισμό -να λειτουργούν άψογα- κι εντόπισε πού βρίσκεται η υποδοχή του γάντζου και βίδωσέ τον στη θέση από το χώρο των εργαλείων.

Πέρασε τον πήχη
Οταν πηγαίνεις off road, δώσε προσοχή στα λασπωμένα σημεία. Καλό είναι να κινείσαι μόνο σε αυλάκια μικρού βάθους, που να είναι κατά προτίμηση ξερά ή με τις δύο ρόδες σε αναχώματα. Τσέκαρε το ύψος του αυτοκινήτου από το έδαφος (συνήθως είναι μεταξύ 16 και 21 εκατοστών) και μην το παρακάνεις με τις λακκούβες. Οταν βλέπεις νερολακκούβα, μην τη σημαδεύεις. Πέρνα όσο πιο αργά μπορείς και κατά προτίμηση με τους δύο τροχούς στο δρόμο.

Μείνε μακριά από λίμνες
Μην πλησιάζεις στις όχθες των λιμνών αν διακρίνεις έστω και το ελάχιστο νερό - μπορεί να παραμονεύει λάσπη από υπερχείλιση και να κολλήσεις. Αν πρέπει να διασχίσεις ποτάμι, θα το κάνεις μόνο αν είναι απολύτως απαραίτητο, για να γλιτώσεις από κάτι άλλο πιο επικίνδυνο. Δυστυχώς, πριν επιχειρήσεις, πρέπει να το διασχίσεις δοκιμαστικά με τα πόδια και σηκωμένα τα μπατζάκια σου. Αν είναι πιο βαθύ από το γόνατό σου, είναι καλύτερο να το αφήσεις για άλλη φορά.

Τράβα με προσοχή
Στην περίπτωση που χρειαστεί να κάνεις χρήση του συρματόσκοινου ή κάποιου είδους ρεμούλκας, το αυτοκίνητο που θα κάνει τη δουλειά πρέπει να είναι σε στεγνό δρόμο και να κινείται με πολύ μικρή ταχύτητα ή με κοντινή σχέση. Αν είσαι εσύ ο παθών, βοήθησε με πρώτη και ελάχιστο γκάζι την προσπάθεια με κατεύθυνση το στεγνό σημείο. Κάνε τη ζωή σου πιο εύκολη «στρώνοντας» το πέρασμα με πέτρες (σαν πλακόστρωτο) για να μην πατινάρουν οι τροχοί.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΤΩΡΑ ΣΤΟ MH

ΣΧΟΛΙΑ