Ο γυροσ του κοσμου με 80 εμβολια

Εντάξει, λιγότερα είναι, αλλά αν πας στη Νιγηρία ή στην Ινδία χωρίς τις απαραίτητες προφυλάξεις, μπορεί να επιστρέψεις με δυσάρεστες εκπλήξεις για την υγεία σου.
Κατηγορία:
Ημερομηνία δημοσίευσης:
29/10/2008

Εντάξει, λιγότερα είναι, αλλά αν πας στη Νιγηρία ή στην Ινδία χωρίς τις απαραίτητες προφυλάξεις, μπορεί να επιστρέψεις με δυσάρεστες εκπλήξεις για την υγεία σου. Θωρακίσου με το σωστό εμβόλιο πριν από το ταξίδι.

Τα μεγάλα ταξίδια είναι σαν τα σκάφη: όλοι θέλουν (τουλάχιστον) ένα. Φέτος κατάφερες επιτέλους να κλείσεις εισιτήρια για το Βανουάτου, την Ταζμανία, την Ουγκάντα ή την Ανταρκτική, όπου, τέλος πάντων, ήθελες να πας από τότε που θυμάσαι τον εαυτό σου. Ο προορισμός δεν έχει μεγάλη σημασία. Η υγεία σου, όμως, πρέπει να διατηρηθεί σε άριστη κατάσταση - όπου κι αν πας. Δες τις παρακάτω ασθένειες και κάνε τα απαραίτητα εμβόλια αν πηγαίνεις στις περιοχές υψηλού κινδύνου.

Τυφοειδής πυρετός
Τα συμπτώματα είναι υψηλός πυρετός, αδυναμία, διάρροια, στομαχικές διαταραχές και σε μερικές περιπτώσεις εξάνθημα. Ο τυφοειδής πυρετός μεταδίδεται κυρίως από μολυσμένο νερό και μπορεί να μολυνθείς αν το βακτήριο έχει φτάσει στο νερό που πίνεις ή σε αυτό του φαγητού σου. Οι περιοχές με μεγάλο κίνδυνο είναι η Αφρική, η Κεντρική Αμερική (εκτός του Μεξικού), η Κολομβία, το Περού, η Χιλή, η Ινδία, το Αφγανιστάν, η Μαλαισία και το Βόρνεο. Αυτή η ασθένεια είναι θανατηφόρα. Εμβολιάσου.

Πολιομυελίτιδα
Η πολιομυελίτιδα είναι εντερική ασθένεια, που εξαπλώνεται στο κεντρικό νευρικό σύστημα και μπορεί να προκαλέσει παράλυση, ακόμα και θάνατο, αν προσβληθούν οι μύες της αναπνοής. Η αποθεραπεία μπορεί να κρατήσει ακόμα κι ένα χρόνο και η παράλυση μπορεί να παραμείνει ακόμη και μετά τη θεραπεία, καθόλου ευχάριστη κατάσταση. Κάνε το εμβόλιο κι αν ταξιδεύεις συχνά σε περιοχές υψηλού κινδύνου (Νιγηρία, Νίγηρας, Ινδία, Πακιστάν, Αφγανιστάν) ενίσχυέ τη με ετήσιες ανανεώσεις. Προηγούμενη μόλυνση δεν σε προφυλάσσει σε απόλυτο βαθμό, αφού υπάρχουν τρία διαφορετικά στελέχη του ιού.

Ηπατίτιδα Α
Η συγκεκριμένη ασθένεια, αν και δεν συγκρίνεται με τη Β ή τη C, προκαλεί σοβαρή φλεγμονή στο συκώτι. Μεταδίδεται κυρίως με την κοντινή επαφή, γι' αυτό και παρατηρείται κυρίως σε μέρη όπου μένουν πολλοί άνθρωποι μαζί, όπως ιδρύματα, ή σε περιοχές με χαμηλή υγιεινή. Οι κυριότερες περιοχές κινδύνου συναντώνται στην Αφρική και τη Νοτιοανατολική Ασία, όπως και στην Ανατολική Ευρώπη και τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ενωσης. Το κυριότερο σύμπτωμα είναι αδυναμία μαζί με ίκτερο. Αν αφεθεί χωρίς παρακολούθηση, μπορεί να οδηγήσει σε ηπατική ανεπάρκεια.

Μηνιγγίτιδα
Προσβάλλει τις μεμβράνες και το υγρό που περιβάλλει τον εγκέφαλο και τον νωτιαίο μυελό. Προκαλείται από ιούς ή βακτήρια. Η βακτηριακή μηνιγγίτιδα είναι πολύ πιο επικίνδυνη και μπορεί να έχει αποτέλεσμα εγκεφαλική βλάβη, κώμα ή ακόμα και θάνατο. Η έγκαιρη διάγνωση και η θεραπεία είναι ουσιώδεις. Ενα από τα πρώτα συμπτώματα είναι η ακαμψία του σβέρκου. Απαντάται κυρίως σε πολυσύχναστα μέρη με κοντινή επαφή. Η Σαουδική Αραβία έχει θεσπίσει υποχρεωτικό εμβολιασμό για τη μηνιγγίτιδα για όσους πηγαίνουν στη Μέκκα. Επίσης, η υποσαχάρια Αφρική, από τη Σενεγάλη μέχρι την Αιθιοπία, τους ξηρούς μήνες (Νοέμβριο μέχρι Ιούνιο) έχει συχνές και μεγάλες επιδημίες.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΤΩΡΑ ΣΤΟ MH

ΣΧΟΛΙΑ