Καστρα και πολιορκητεσ

Στο Μεσαίωνα, όπου δεν υπήρχαν αυτοκίνητα, ο καλύτερος τρόπος για να ρίξεις το κορίτσι σου ήταν να του δείξεις το κάστρο σου. Το ίδιο και σήμερα.
Κατηγορία:
Ημερομηνία δημοσίευσης:
19/11/2008

Στο Μεσαίωνα, όπου δεν υπήρχαν αυτοκίνητα, ο καλύτερος τρόπος για να ρίξεις το κορίτσι σου ήταν να του δείξεις το κάστρο σου. Το ίδιο και σήμερα.

Τα πράγματα δεν έχουν αλλάξει και πολύ από τότε. Μπορεί να καβαλάς αυτοκίνητο αντί για άλογο και να σκοτώνεις φύλλα excel αντί για δράκους, αλλά ακόμη και σήμερα, το καλύτερο όπλο σου για να την κερδίσεις είναι ένα καλό κάστρο. Κανείς δεν ξέρει γιατί τους αρέσει τόσο πολύ. Η έρευνα στο θέμα δεν έχει εξελιχθεί ακόμη. Μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι εκεί έμεναν οι πριγκίπισσες. Μάθε ποια είναι τα πέντε must κάστρα που θα την πας για να την πορθήσεις.

Μονεμβάσια
Η Ελλάδα μπορεί να μην έχει τα παραδοσιακά ευρωπαϊκά κάστρα με τις πολεμίστρες και τα υφαντά, αλλά οι καστροπολιτείες της είναι εντυπωσιακές. Πάρε, για παράδειγμα, τη Μονεμβάσια, χτισμένη πάνω σε ένα βράχο στην άκρη της Λακωνίας. Εντυπωσιακή και πολύ σωστά ανεπτυγμένη τουριστικά, είναι το μέρος για να την πας βόλτες στα στενά δρομάκια. Διάλεξε έναν από τους πολλούς ξενώνες μες στα τείχη και η επιτυχία σου είναι προδιαγεγραμμένη. Οσο είσαι εκεί, δες και το σπίτι του Ρίτσου. Για το μόνο που δεν πρέπει να ανησυχείς είναι η περίοδος. Στη Μονεμβάσια μπορείς να πας όλο το χρόνο.

Ρόδος
Για τους περισσότερους, η Ρόδος έχει συνδεθεί με παραλίες, τεράστια ξενοδοχεία και μεθυσμένους Αγγλους στο Φαληράκι. Στο κέντρο της πόλης της Ρόδου υπάρχει μία άριστα συντηρημένη μεσαιωνική καστροπολιτεία, η οποία εκτός από το κάστρο στη μέση της, που λειτουργεί σαν μουσείο, κατοικείται κανονικά. Ισως το πιο εντυπωσιακό στοιχείο, πέρα από το κυρίως φρούριο, είναι τα τείχη της. Αν και δεν είναι όλα τα τμήματά τους ανοιχτά, σίγουρα θα μπορέσεις να βρεις τον τρόπο να κάνεις έναν πλήρη γύρο και να δεις την πόλη από ψηλά. Ξεκίνα από το www.rhodes.gr, αλλά για το κλειστό τμήμα των πολεμίστρων πρέπει να σε πάει κάποιος ντόπιος.

Γιάννενα
Αν προτιμάς να πας πιο βόρεια για το Σαββατοκύριακό σου, μπορείς να επισκεφτείς τα Ιωάννινα. Εκτός από το νησί στη μέση της λίμνης έχουν και μία καστροπολιτεία (η οποία δεν είναι χτισμένη στο νησί όμως), την οποία οφείλουμε στη δουλειά που έριξε (ή μάλλον που έβαλε να ρίξουν οι υποτακτικοί του) ο Αλη-πασάς. Μην παραλείψεις να δεις τις δύο ξεχωριστές ακροπόλεις, τη Βυζαντινή και το Ιτς Καλέ, καθώς και τα παλιά αρχοντικά, όπως το σπίτι του Δεσπότη και το αρχοντικό του Μίσιου. Μπες στο www.ioannina.gr και προγραμμάτισε την επίσκεψή σου.

Κοιλάδα του Λίγηρα
Η κοιλάδα του Λίγηρα στη Γαλλία είναι το μέρος όπου άνθησε η καστροπαραγωγή από τον 10ο αιώνα μέχρι και τον 16ο περίπου. Οταν ο Γάλλος βασιλιάς μετέφερε εκεί το θρόνο, όλοι οι ευγενείς ακολούθησαν, με αποτέλεσμα να γεμίσει ο τόπος από κάστρα μέχρι και πύργους, πολύ αργότερα, όταν τα τείχη πια δεν ήταν τόσο απαραίτητα. Εδώ πέρα κυριαρχεί η πιο παραμυθένια εκδοχή των κάστρων, με μυτερούς τρούλους κι επικλινείς στέγες. Να δεις οπωσδήποτε τους πύργους του Amboise, Chenonceau και Chambord. Ξεκίνα την εφόρμησή σου από το www.loirevalleytourism.com.

Σκωτσέζικα Χάιλαντς
Κι εδώ είμαστε στην κατεξοχήν καστρομάνα της Ευρώπης. Οταν αυτοί οι τύποι έχτιζαν κάστρα, όλοι οι υπόλοιποι πηδούσαμε από κλαδί σε κλαδί. Τα περισσότερα από αυτά είναι χτισμένα και ανακαινισμένα δεκάδες φορές, αφού διατηρούνται από τον 13ο αιώνα. Εντυπωσιακά και μεγαλοπρεπή, τα περισσότερα τώρα είναι ανοιχτά στο κοινό. Επισκέψου το Cawdor, το Eilean Donan (στο οποίο γυρίστηκαν και τμήματα του Χαϊλάντερ), το ερείπιο του Urquhart, καθώς και την ιδιοκτησία της φατρίας των ΜακΛάουντ, το Dunvegan. Αλλος έχει το όνομα και άλλος τη χάρη. Για να δεις πού θα μείνεις και τι άλλο θα κάνεις, μπες στο www.visithighlands.com.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΤΩΡΑ ΣΤΟ MH

ΣΧΟΛΙΑ