Αναζητωντασ το Νεκταρ

Ακολούθησε το δρόμο με τα αμπέλια και συνάντησε στο τέλος του το ιδανικό μέρος για την απόδρασή σου.
Κατηγορία:
Ημερομηνία δημοσίευσης:
22/11/2007

Ακολούθησε το δρόμο με τα αμπέλια και συνάντησε στο τέλος του το ιδανικό μέρος για την απόδρασή σου.

Για κάθε μεγάλο πάθος υπάρχει και μία δικαιολογία που το αθωώνει. Για τους λάτρες του καλού κρασιού, λοιπόν, ο -πολύ πρώιμος στην Ελλάδα, αλλά κυρίαρχος στις «σοβαρές» οινοπαραγωγικές χώρες του κόσμου- οινοτουρισμός είναι υπέροχη αφορμή για να συνδυαστεί η αγάπη για το «πνεύμα» της ζωής και των λυτρωτικών εκδρομών μακριά από το τσιμέντο. Βρες τη διαδρομή που θέλεις στο χάρτη κρασιού του ΜΗ. 

Νεμέα
Το Κτήμα Παλυβού είναι ένας από τους καλύτερους και πιο γνωστούς προορισμούς της διάσημης για τα κρασιά της -και για το λιοντάρι της βέβαια- περιοχής. Οι άνθρωποι του κτήματος θα σε ξεναγήσουν στους αμπελώνες και το οινοποιείο, θα σε γνωρίσουν με τα παλαιωμένα κρασιά τους, ενώ αν είσαι τυχερός -ή καλά προετοιμασμένος- θα πέσεις και σε σεμινάρια γευσιγνωσίας. Δοκίμασε σίγουρα κάποιο από τα τοπικά (κρεατικά, αλλά πεντανόστιμα) πιάτα στο οινοποιείο και συνόδευσέ το με ένα από τα καλά κόκκινα. Για αγορά, σίγουρα τα βραβευμένα Terra Leone Cabernet Sauvignon και Κτήμα Παλυβού Νεμέα είναι πολύ καλές επιλογές.

Ραψάνη
Από εδώ ξεκινά η πρώτη διαδρομή των Δρόμων του Κρασιού της Βορείου Ελλάδος, η Διαδρομή των Θεών του Ολύμπου. Η Ραψάνη, 800 μέτρα πάνω από το Αιγαίο και το Θερμαϊκό, βρίσκεται στους νοτιοανατολικούς πρόποδες του Ολύμπου, κουβαλάει το μύθο ότι εκεί γεννήθηκε ο θρύλος του νέκταρ, του ποτού των θεών.
Το Οινοποιείο Τσάνταλη, εκτός από εκπληκτική θέα σε αυτόν τον μικρό παράδεισο, έχει κάποια από τα καλύτερα κρασιά της χώρας. Για φαγητό θα πας στις σκεπασμένες από τα αιωνόβια πλατάνια της πλατείας του χωριού ταβέρνες και θα δοκιμάσεις κατσικάκι και τοπικά τυριά. Για αγορά, τα Ραψάνη Επιλεγμένος Τσάνταλη, Syrah Τσάνταλη Ισμαρικός και Rapsani Reserve Tsantali είναι οι σίγουρες επιλογές.

Κρανιά
Χωριό χτισμένο στην ανατολική πλαγιά του Κάτω Ολύμπου, σε υψόμετρο 700 μέτρων, η Κρανιά βλέπει το πανόραμα της πεδιάδας των εκβολών του Πηνειού και το Αιγαίο Πέλαγος. Στο Κτήμα Κατσαρού, η θέα απλώς δεν πληρώνεται, αλλά τα κρασιά αγοράζονται και κυρίως πίνονται εξαιρετικά εύκολα. Δοκίμασε γαλατόπιτα στο χωριό και -αφού έχεις γεμίσει το στομάχι σου- δοκίμασε όσο περισσότερα κρασιά αντέξεις στο Κτήμα. Αν θες να πάρεις κάποιο κιβώτιο, η πρώτη επιλογή σου πιθανότατα θα είναι το Κτήμα Κατσαρού Ερυθρός.

Τρίκαλα Κορινθίας
Αν δεν είχες άλλους λόγους να τα επισκεφθείς, μόλις βρήκες έναν και μάλιστα πολύ σοβαρό: το Οινοποιείο Γκιούλη. Κάτι που κάνει το οινοποιείο ιδιαίτερο είναι το γεγονός ότι οι πρώτες ύλες, η διαδικασία παραγωγής και βέβαια τα προϊόντα είναι όλα βιολογικά. Δοκίμασε το Sauvignon Gris (ποικιλία που τη συναντάμε σε λιγοστά μέρη στη Γαλλία, σε χώρες όπως η Ουρουγουάη και στην Ορεινή Κορινθία), το Ροδίτης-Chardonnay και το Αγιωργίτικο, που προέρχεται από επιλεγμένο σταφύλι ορεινών αμπελώνων κι έχει παλαιώσει για 12-14 μήνες σε δρύινα γαλλικά βαρέλια Ermitage 2ης/3ης χρήσης.

Τσίπουρο από την Ηπειρο
Την τελευταία εβδομάδα του Οκτωβρίου και όλο το Νοέμβριο στη Villa Rustica αποστάζεται το τσίπουρο της χρονιάς. Μία παράδοση (αλλά και ανάγκη για τους χειμώνες της Ηπείρου) που η οικογένεια Νικολόπουλου διατηρεί με κέφι και μεράκι για γενιές με πολύ τσίπουρο και αυτοσχέδιες μουσικές βραδιές με καλή παρέα και χαλάρωση. Το αποστακτήριο, ένα ζεστό ξύλινο κτίριο 100 τ.μ. με μεγάλο τζάκι, βρίσκεται στο κέντρο του αγροκτήματος δίπλα στις σουίτες. Για πληροφορίες στείλε e-mail: info@villarustica.gr.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΤΩΡΑ ΣΤΟ MH

ΣΧΟΛΙΑ