Ποσο Μεγαλο Eιναι το Eγω Σου;

Ακόμη και ο ναρκισσισμός θέλει μέτρο. Πριν τυπώσεις τη φάτσα σου σε μπλουζάκια, κάνε το παρακάτω τεστ και βρες την ισορροπία της επιτυχίας.
Κατηγορία:
Ημερομηνία δημοσίευσης:
8/12/2014

Τουιτάρεις τις επιτυχίες σου; Πείθεις εύκολα τους συναδέλφους; Πιστεύεις ότι είσαι πρωτοπόρος; Συγχαρητήρια, μπορεί να είσαι ναρκισσιστής. Αυτό μπορεί να σου βγαίνει σε καλό, τουλάχιστον στην καριέρα σου. Οι πρωθυπουργοί έχουν υψηλότερα επίπεδα «μεγαλειώδους ναρκισσισμού» από τον μέσο όρο, λένε ερευνητές του πανεπιστημίου Emory, των οποίων η έρευνα συσχέτισε αυτόν τον συγκεκριμένο τύπο με την πειθώ, την ανάληψη ρίσκων και τη διαχείριση κρίσεων. Θυμήσου τον Kevin Spacey στο House of Cards. Με μέτρο, κάποια ναρκισσιστικά χαρακτηριστικά μπορούν να είναι χρήσιμα στη δουλειά σου, λέει ο ψυχολόγος Tony Ferretti. «Η υψηλή αυτοεκτίμηση, η εξωστρέφεια και η αυτενέργεια ονομάζονται “προσαρμοστικός ναρκισσισμός”». Το κόλπο είναι να αγκαλιάσεις τα χαρακτηριστικά που δίνουν ώθηση στην επιτυχία και να πετάξεις αυτά που σε κάνουν κακό φίλο. Ρίξε μια ματιά στον καθρέφτη (φτου σου, αγόρι μου!) και στο κουίζ μας για να τα καταφέρεις.

1.  Τα ποστς σου στο Twitter, Facebook ή σε άλλα social media αφορούν...

Α Μόνο τη δουλειά: updates με τις επαγγελματικές σου επιτυχίες.

Β Μόνο τα κοινωνικά: Τι κάνεις, φωτογραφίες φίλων, αστεία βίντεο για γάτες.

Γ Τη δουλειά και τα προσωπικά: επαγγελματικά links, selfies, φωτογραφίες φίλων.

ΙΣΟΡΡΟΠΗΣΕ ΤΟ ΠΑΘΟΣ ΣΟΥ

Ακριβώς επειδή αποζητούν τον έπαινο, οι ναρκισσιστές ματώνουν στη δουλειά. Θυσιάζοντας, όμως, τόσα πολλά, λέει η Jane Dutton, καθηγήτρια πανεπιστημίου, αυτό μπορεί να σε εξοντώσει. Αντί γι’ αυτό, προσάρμοσε τη δουλειά σου σύμφωνα με τις δυνάμεις σου και τις υπόλοιπες υποχρεώσεις σου (οικογενειακές, συναισθηματικές). 

(Καλύτερη απάντηση= Γ)

2. Μια βρωμοδουλειά του Δ.Σ. μόλις βγήκε στις ειδήσεις. Τι κάνεις;

Α Αφήνεις το HR να το διαχειριστεί.

Β Φτιάχνεις ένα σχέδιο αντίδρασης και το συζητάς με τη βασική ομάδα. 

Γ Γράφεις αμέσως ένα memo για να το στείλεις στο αφεντικό σου. Κάποιος πρέπει να σώσει την κατάσταση.

ΠΑΛΕΨΕ ΤΟ, ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΜΟΝΟΣ

Τα στελέχη στην Boeing έχουν αντιμετωπίσει επανειλημμένως παρόμοιες καταστάσεις. Οι ναρκισσιστές ευδοκιμούν στις κρίσεις -επειδή δεν φοβούνται τίποτα- αλλά μπορεί να ποδοπατήσουν οποιονδήποτε συνάδελφο βρεθεί στο δρόμο τους. Μην κάνεις πίσω σε προκλήσεις ή μη φοβάσαι να παίρνεις ρίσκα, αλλά ζήτα βοήθεια από τους καλύτερους στην ομάδα σου. (Β)

3 Εχεις μια φοβερή ιδέα. Πώς είσαι σίγουρος ότι θα εισακουστεί;

Α Πείθεις τους συναδέλφους να τις διαδώσουν.

Β Φτιάχνεις ένα memo για το διευθυντή.

Γ Το αναφέρεις σε ένα meeting. Αν το προσπεράσουν, το αφήνεις.

ΜΑΘΕ ΝΑ ΠΕΙΘΕΙΣ

Οι ναρκισσιστές είναι σαν τους μαριονετίστες. Μάθε να κοντρολάρεις, χμ, να «πείθεις», ανθρώπους χρησιμοποιώντας δύο τακτικές-κλειδιά: την υποχρέωση και το φόβο της απώλειας, λέει ο Steve Martin, συγγραφέας του βιβλίου Yes! Βοήθα τους συναδέλφους σου -έτσι ώστε να νιώσουν υποχρέωση να ανταποδώσουν τη χάρη- και τόνισε τις επιπτώσεις αν δεν προωθήσουν την ιδέα σου. (B)

4 Το μεγάλο κεφάλι στην εταιρεία ξέρει ποιος είσαι γιατί...

Α Χμ, βασικά δεν ξέρει ούτε το όνομα ούτε τη θέση σου.

Β Κάνεις comment σε όλα τα posts του και προωθείς τα σχέδιά σου.

Γ Διαχειρίζεσαι την εταιρεία τα Σ/Κ κι εκείνος μετά τσεκάρει τι έχεις κάνει.

ΚΡΑΤΑ ΜΕ, ΝΑ ΣΕ ΚΡΑΤΩ

Οι επιτυχημένοι ναρκισσιστές μπορούν να προμοτάρουν ανελέητα τον εαυτό τους, αλλά αποφεύγουν να αποξενώνουν τους άλλους. Αντί να καυχώνται, βοηθούν τους άλλους. «Για να πλασάρεις τον εαυτό σου δεν χρειάζεται να κονταροχτυπιέσαι» λέει ο William Arruda, συγγραφέας του Ditch. Dare.Do! Πρέπει να δείχνεις στους ανωτέρους και τους συναδέλφους τι μπορείς να κάνεις. (Γ)

5 Στον ελεύθερο χρόνο σου, με ποιους κάνεις παρέα συνήθως;

Α Με ανθρώπους που μπορούν να σε βοηθήσουν: Ανώτερους στη δουλειά, σημαντικά πρόσωπα, δημοσιογράφους.

Β Με διάφορους. Μιλάς σε όλους, από τον επιστάτη μέχρι το διευθυντή.

Γ Με ανθρώπους σαν κι εσένα.

ΚΑΤΑΚΤΗΣΕ ΤΗ ΔΙΚΤΥΩΣΗ

Εχε γύρω σου ανθρώπους με δύναμη και στόχους. Υιοθέτησε τα ενδιαφέροντα των υψηλόβαθμων, λέει ο σύμβουλος μάρκετινγκ Peter Shankman (ή τουλάχιστον να μπορείς να συζητάς γι’ αυτά). Επίσης, «ο ουσιαστικός έπαινος αφοπλίζει και κάνει τους ανθρώπους να συζητούν» λέει ο Shankman. (Β)

6 Πότε ήταν η τελευταία φορά που φώναξες σε συνάδελφο;

Α Ποτέ. Πάντα είσαι ψύχραιμος.

Β Φωνάζεις και βαράς τον τοίχο τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα.

Γ Χμ. Μια φορά φώναξες στον Πέτρο, επειδή απέτυχε παταγωδώς σε μια μεγάλη παρουσίαση.

ΕΠΟΙΚΟΔΟΜΗΤΙΚΗ ΚΡΙΤΙΚΗ

Τα σκληρά λόγια είναι οκέι, αλλά χάνοντας την ψυχραιμία σου κάνεις εχθρούς, λέει ο καθηγητής Robert Sutton. Κατά καιρούς ευχαρίστησε τους συναδέλφους για τις προσπάθειές τους. Πες τους τι κάνουν σωστά και πώς μπορούν να βελτιωθούν, λέει ο Ferretti. Μόλις κέρδισες συμμάχους.(Γ)

7 Είσαι σε ένα επαγγελματικό event. Πώς θα σε θυμούνται ;

Α Ησουν εκείνος ο αστείος τύπος με τις φοβερές ιδέες.

Β Ως έναν δυναμικό τύπο, ο οποίος μιλούσε συνεχώς για το πρότζεκτ του.

Γ Ποιος; Δεν θυμούνται κανέναν με αυτό το όνομα.

ΑΚΟΥ ΚΑΙ ΓΟΗΤΕΥΣΕ

«Ακου προσεκτικά, για να καταλάβεις τι χρειάζεται ο άλλος» λέει ο Arruda. Ψάχνει κάποιον καλό στο τρέξιμο, για να τρέξουν μαζί στο μαραθώνιο; Ενα καλό βιβλίο; Ενα μαγαζί με καλό κρασί; Από εκεί πρέπει να πιαστείς. Αν υπάρξει επικοινωνία, βάλε θεμέλια στη σχέση στέλνοντας ένα mail την επομένη. (Α)  

8 Κατά βάθος, πόση αυτοπεποίθηση έχεις; 

Α Εξαρτάται. Υπάρχουν ημέρες που θέλω να πάω στη γωνιά μου και να κλάψω.

Β Μεγάλη. Εχω εμπιστοσύνη στις ικανότητές μου.

Γ Εχω τη μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση απ’ όλους. Ετσι δείχνω δηλαδή.

ΔΕΙΧΝΕ ΑΥΤΟΠΕΠΟΙΘΗΣΗ

«Η υψηλή αυτοεκτίμηση είναι ο υγιής ναρκισσισμός, που ισορροπεί την αυτοπεποίθηση με την επικέντρωση στον εαυτό σου» λέει η ψυχολόγος Eve Kilmer. Δυνάμωσε το mojo σου πριν από μια παρουσίαση με το να στέκεσαι με τα πόδια ανοιχτά και με τα χέρια στους γοφούς, σύμφωνα με έρευνα στο Psychological Science. (Β)

> ΕΓΩΣΚΟΡ

1. A=3 B=1 γ=2

2. A=1 B=2 γ=3

3. A=3 B=2 γ=1

4. A=1 B=3 γ=2 

5. A=3 B=2 γ=1 

6. A=1 B=3 γ=2 

7. A=2 B=3 γ=1

8. A=1 B=2 γ=3

8-12

Μάλλον δεν είσαι αρκετά ναρκισσιστής. Οι σχέσεις σου είναι υγιείς και δυνατές, αλλά ίσως πρέπει να σκεφτείς να ξεσκονίσεις την επιμονή και την ανταγωνιστικότητά σου.

13-19 

Είσαι ιδανικά επηρμένος, ένας πραγματικά υγιής ναρκισσιστής. Η υψηλή αυτοεκτίμηση, η συγκέντρωση στο στόχο και η τελειομανία θα σε πάνε στην κορυφή.

20+

Εχεις αυτό που χρειάζεται για να κυριαρχήσεις στο γραφείο και να επιτύχεις, μέχρι η κακή συμπεριφορά σου απέναντι στους άλλους να καταστρέψει την καριέρα σου. 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΤΩΡΑ ΣΤΟ MH

ΣΧΟΛΙΑ