Θα Γινεισ Ποτε Αφεντικο;

Στην προσπάθεια σου να γίνεις το Νο.1 της εταιρείας πολλές φορές γίνεσαι νούμερο. Μάθε γιατί.
Κατηγορία:
Ημερομηνία δημοσίευσης:
23/10/2014

Αν θες να σκαρφαλώσεις στην υψηλότερη κλίμακα της ιεραρχίας, καλύτερα να μάθεις να μη βάζεις τρικλοποδιές στον εαυτό σου. Στο διάγραμμα θα βρεις τα προσόντα που θα σε οδηγήσουν γραμμή στην κορυφή.

Λες ότι θα τελειώσεις την Παρασκευή το project. Σίγουρα;
ΟΧΙ
Οργάνωσε Καλύτερα τις Προτεραιότητές σου
Κάνε μια λίστα με τα τρέχοντα project και δώσε βάση σε 2 σημαντικές λεπτομέρειες: τη διορία του καθενός και το επόμενο βήμα («Οταν τελειώσω, να στείλω mail στον Γιώργο από το marketing»). Οταν ολοκληρώνεις ένα βήμα, πρόσθεσε στη λίστα το αμέσως επόμενο. Επιπλέον, τις Παρασκευές κάνε μια συνολική επιθεώρηση της ατζέντας σου, αναγνωρίζοντας τις προτεραιότητές σου κι εξασφαλίζοντας ότι δεν έχεις παραμελήσει κάτι σημαντικό.
ΝΑΙ
Αξιοπιστία
Για να αναλάβεις κι άλλες ευθύνες, απόδειξε ότι μπορείς να χειριστείς τις ήδη υπάρχουσες. Οποιο κι αν είναι το project που σου αναθέτουν, μην ξεπερνάς το deadline σου.
Σε αναγνωρίζει στο ασανσέρ το αφεντικό του αφεντικού σου;
ΟΧΙ
Ξεκίνα με Κουβεντούλα
Αν πετύχεις το διευθυντή της εταιρείας στο ασανσέρ, ρώτα τον σχετικά με κάποιο καινούργιο project του. Επίσης, τσέκαρε τα κοινά ενδιαφέροντά σας στο facebook και με την πρώτη αφορμή συζήτα μαζί του για κάτι που τον ενδιαφέρει («Μήπως έχετε δει το True Detective; Μόλις διάβασα μια ωραία ανάλυση του φινάλε»).
ΝΑΙ
Καλοσυνη
Οι άνθρωποι που σου παίρνουν συνέντευξη θα προτιμήσουν τους υποψηφίους που έχουν συμπαθήσει και προσωπικά, λένε ερευνητές στο πανεπιστήμιο Northwestern. Οταν κάποια στιγμή ανοίξει μια θέση στην εταιρεία, καλό είναι να είσαι ο πρώτος που θα σκεφτούν.
Μπορείς να εξηγήσεις τις αδυναμίες σου  στη δουλειά;
ΟΧΙ
Αξιολόγησε την Απόδοσή σου
Ζήτα από το αφεντικό σου (ή από έναν έμπιστο συνάδελφο) να σου πει ποια πιστεύει ότι είναι τα 3 κυριότερα προτερήματα κι ελαττώματά σου, αλλά και πώς θεωρεί ότι θα βελτιωθείς. Υστερα από 6 μήνες ξαναρώτα τον για την πρόοδό σου.
ΝΑΙ
Αυτογνωσία
Είναι δύσκολο να κάνεις πρόοδο αν δεν έχεις συναίσθηση των μειονεκτημάτων σου. Η αναρρίχηση στην ιεραρχία έχει προϋπόθεση να μαζέψεις γύρω σου άτομα με ικανότητες που θα συμπληρώσουν τις δικές σου αδυναμίες.
Σχεδιάζεις από πριν όλα τα βήματα ενός καινούργιου project;
ΟΧΙ
Βάλε Σημαντικούς Στόχους
Ρώτα το αφεντικό σου ποιοι είναι οι κύριοι στόχοι του τμήματός σου και, με βάση αυτούς, θέσε 3-5 δικούς σου. Αν σπαταλάς πολύτιμο χρόνο σε περιττές δραστηριότητες, βάλε τις στην άκρη κι επικεντρώσου στη μεγάλη εικόνα. 
ΝΑΙ
Οραμα
Η οργάνωση του χρόνου και της ενέργειας που διαθέτεις για κάθε στόχο θα σε βοηθήσει να αναλάβεις και καθήκοντα υψηλότερης ευθύνης, όπως τη διοίκηση ενός μεγαλύτερου αριθμού υπαλλήλων και τη διαχείριση μεγαλύτερου χρηματικού κεφαλαίου.
Αποτελείς έμπνευση για τους συναδέλφους σου;
ΟΧΙ
Γίνε Αρχηγός κι Εκτός Δουλειάς
Πάρε θέση δασκάλου ή προπονητή στον ελεύθερο χρόνο σου κι εκμεταλλεύσου την ευκαιρία να βελτιώσεις τις επικοινωνιακές δεξιότητές σου. Η διδασκαλία θα σε μάθει να έχεις περισσότερη υπομονή και θα σου προσφέρει δημιουργικές ιδέες, που χρειάζεσαι για να διευθύνεις σωστά το τιμ του γραφείου σου.
ΝΑΙ
Ηγετικές Ικανότητες
Πρέπει να αποδείξεις ότι διαθέτεις τις απαραίτητες δεξιότητες, για να μπορείς να διοικείς προσφέροντας στους υφισταμένους σου τα κίνητρα που χρειάζονται για να είναι παραγωγικοί.
Συγχαρητήρια!
Αν επιασες όλα τα ΝΑΙ είσαι έτοιμος να αναλάβεις διοικητικά καθήκοντα. Μην επαναπαύεσαι, όμως: οφείλεις να συνεχίσεις να φέρνεις τα αποτελέσματα που περιμένουν οι άλλοι από σένα. Δώσε τις σωστές κατευθύνσεις στην ομάδα, όρισε τις αρμοδιότητες του καθενός και σιγουρέψου ότι έχουν όλοι τις ικανότητες να αντεπεξέλθουν στις απαιτήσεις σου.
ΔΙΑΒΑΣΕ ΤΩΡΑ ΣΤΟ MH

ΣΧΟΛΙΑ