Απο Δευτερα Ξεκινασ

Απάντησε σωστά σε 4 ερωτήσεις-παγίδα και δεν θα βρεθείς ποτέ ξανά στην ουρά του ΟΑΕΔ.
Κατηγορία:
Ημερομηνία δημοσίευσης:
2/4/2014

Τα λάθη δεν συγχωρούνται στις συνεντεύξεις, πόσω μάλλον όταν υπάρχουν άλλοι 100 υποψήφιοι για την ίδια θέση. Απάντησε σωστά σε 4 ερωτήσεις-παγίδα και δεν θα βρεθείς ποτέ ξανά στην ουρά του ΟΑΕΔ. 

Η ιδιωτική πρωτοβουλία αποκτά και πάλι σφυγμό και μαζί της και η αγορά εργασίας. Για να ξεχωρίσεις ανάμεσα σε χιλιάδες υποψήφιους χρειάζεται να ξέρεις τι θέλουν να ακούσουν οι μελλοντικοί εργοδότες σου στη συνέντευξη. Το MH ζήτησε από κορυφαίους διευθυντές HR διαφορετικών κλάδων να κάνουν την πιο περίεργη ή αποκαλυπτική ερώτηση που μπορούν και μετά να δώσουν την απάντηση που θα ήθελαν να ακούσουν. Προχώρα παρακάτω και βρες πώς θα ανοίξεις το δρόμο για την επόμενη δουλειά σου. 

1. Αν ήσουν δεινόσαυρος, τι είδος θα ήσουν και γιατί; 

Rob MacInnes, διευθυντής του Essential Recruitment 

«Αυτή η ερώτηση θα βγάλει από τη μέση τους υποψήφιους που δεν μπορούν να σκεφτούν αντισυμβατικά» λέει ο MacInnes. Ο συμβολισμός έχει τη δική του σημασία. Πριν από τη συνέντευξη, σκέψου ποια χαρακτηριστικά πρέπει να επιδείξει ο ιδανικός υποψήφιος. «Μάθε απέξω πέντε βασικές ιδιότητες, ώστε να μπορείς να τις συμπεριλάβεις σε κάθε απάντηση» σε συμβουλεύει ο MacInnes. Χρησιμοποίησε τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά όταν σου ζητήσουν να συγκρίνεις τον εαυτό σου μ’ ένα αυτοκίνητο, μ’ ένα παγκόσμιο είδωλο ή μ’ ένα ερπετό που έχει εξαφανιστεί. Αν η απάντησή σου παραείναι προφανής, τότε θα φανεί ότι δεν μπορείς να διαχειριστείς την πίεση. Επιλέγοντας τον Τυραννόσαυρο σημαίνει ότι είτε δεν μπορούσες να σκεφτείς άλλο είδος είτε θεωρείς τον εαυτό σου έναν θορυβώδη, υπερόπτη, μοναχικό τύπο. Οι Πτεροδάκτυλοι είναι πιο πιθανό να ψάχνουν συνεχώς για νέες προκλήσεις ή να βαριούνται εύκολα, επειδή χαρακτηρίζονται από το γρήγορο πέταγμα. Οι Βροντόσαυροι συμβολίζουν την παθητικότητα, χαρακτηριστικό κόντρα στη νοοτροπία των πωλήσεων. Η καλύτερη επιλογή θα ήταν ο Βελοσιράπτορας: ομαδικοί παίκτες με στρατηγική που επικοινωνούν αποτελεσματικά.

2. Πώς θα περιέγραφες τον εαυτό σου; 

Rikky Inoue, σύμβουλος προσλήψεων στη Morgan McKinley 

«Παρόλο που εκ πρώτης όψεως μπορεί να φαίνεται απλό, η σειρά που κάνω τις ερωτήσεις μου δίνει τη δυνατότητα να παρατηρώ πώς απαντά ο υποψήφιος σε μια ερώτηση που σηκώνει ένα τεράστιο εύρος απαντήσεων» λέει ο Inoue. Η συμβουλή του είναι να αποφύγεις τις κοινοτοπίες, όπως «πιστεύω ότι η επικοινωνία είναι σημαντική», και να τεκμηριώνεις κάθε χαρακτηριστικό με συγκεκριμένα στοιχεία και παραδείγματα. Αν περιγράψεις τον εαυτό σου ως αποτελεσματικό, τότε ανάφερε πόσες συμφωνίες έχεις κλείσει. Σε περίπτωση που πιστεύεις ότι η προσωπική σου ζωή δεν έχει χρήσιμο υλικό, τότε δώσε έμφαση σε θετικά στοιχεία της προσωπικότητάς σου και μην αρχίζεις να λες την ιστορία της ζωής σου: αν συνεχίσεις να μιλάς πάνω από 2 λεπτά, τότε σίγουρα θα βαρεθούν. Για να προετοιμαστείς καλύτερα, φτιάξε έναν πίνακα με τα δυνατά σημεία σου, τις αδυναμίες, τις ευκαιρίες και τις παγίδες που μπορεί να αντιμετωπίσεις στη συνέντευξη. Τα ελαττώματα είναι αρνητικά μόνο αν δεν τα πεις. Ετσι αν τα αναφέρεις, η αυτογνωσία και η εντιμότητά σου θα μετρήσουν υπέρ σου. 

3. Πώς αντιμετωπίζεις μια διαμάχη;

Norman Burden, διευθύνων σύμβουλος στην True North 

«Αυτή η ερώτηση είναι παραπλανητική - υπάρχει μεγάλη διαφορά ανάμεσα στην επίλυση μιας διαμάχης και στη διαχείρισή της» λέει ο Burden. Η πρώτη προσπαθεί να εκτονώσει μια διαμάχη, ενώ η άλλη προσπαθεί μέσα από αυτή να φέρει καλύτερα αποτελέσματα. Πρέπει λοιπόν να εστιάσεις στη δεύτερη προσέγγιση και να μη φοβάσαι να χρησιμοποιήσεις παραδείγματα τόσο από την επαγγελματική όσο και από την προσωπική σου ζωή. Για παράδειγμα, εξιστόρησε περιστατικά στα οποία έχεις καταφέρει να κάνεις δύο αντίθετες προσωπικότητες από το φιλικό σου περιβάλλον να συμφωνήσουν, έστω κι αν ήταν για το πού θα πιείτε τελικά μια μπύρα. «Μια καλή συνέντευξη είναι ανοιχτός διάλογος, μοιάζει περισσότερο με συζήτηση παρά με μια σειρά ερωτήσεων-απαντήσεων» προσθέτει ο ίδιος. Αυτό είναι αποτέλεσμα του πόσο έχεις δουλέψει με τον εαυτό σου.        

4. Πώς θα επιβίωνες σ’ ένα ερημονήσι; 

Richie Nanda, πρόεδρος της Shield Guarding Company

Στους κλάδους της ασφάλειας, του στρατού και της αστυνομίας, η στρατηγική σκέψη είναι το κλειδί της επιτυχίας. Ετσι, για μια τέτοιου είδους ερώτηση, το μυστικό είναι να αποκαλύψεις ότι ξέρεις ποιες αξίες επιβίωσης είναι οι πιο σημαντικές. «Φρόντισε να έχεις ένα σαφές πλάνο για το πώς θα αντιμετωπίσεις τους κινδύνους που θα παρουσιαστούν όσο βρίσκεσαι παγιδευμένος στο νησί» προσθέτει ο ίδιος. Μην ξεχάσεις να αναφέρεις μια λίστα με προτεραιότητες σύμφωνα με την παρακάτω ιεραρχία: νερό, στέγη, τροφή και φωτιά. Δώσε βάση στις λεπτομέρειες, όπως τοποθεσία ή κλίμα περιοχής, καθώς οι συγκεκριμένοι παράγοντες μπορεί να είναι ικανοί να αλλάξουν τη σειρά των προτεραιοτήτων σου. 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΤΩΡΑ ΣΤΟ MH

ΣΧΟΛΙΑ