Σκεψου Θετικα

Το άγχος ή η λύπη μπορεί να προκαλέσει δυσλειτουργική σκέψη, η οποία μπορεί να οδηγήσει στην επαναφορά της κατάθλιψης.
Κατηγορία:
Ημερομηνία δημοσίευσης:
29/6/2015

Στο πρώτο μέρος έρευνας που δημοσιεύτηκε από την American Medical Association τον προηγούμενο μήνα, οι ερευνητές έβαλαν 301 ασθενείς με κατάθλιψη είτε να παίρνουν αντικαταθλιπτικά είτε να κάνουν γνωστική συμπεριφοριστική θεραπεία. Στο δεύτερο μέρος της έρευνας, οι ερευνητές συγκέντρωσαν πληροφορίες για τη διάθεση και τη γνωστική επαναλειτουργία σε 99 ασθενείς, των οποίων η κατάθλιψη βρισκόταν σε ύφεση. Η γνωστική επαναλειτουργία αναφέρεται στον δυσλειτουργικό τρόπο σκέψης, που σχετίζεται με την κατάθλιψη.

Οι ερευνητές τότε ζήτησαν από τους συμμετέχοντες να ανακαλέσουν μία κατάσταση στην οποία ένιωσαν λυπημένοι και ξαναμέτρησαν τη διάθεση και τη δυσλειτουργική σκέψη. Αυτή η ομάδα ασθενών ελεγχόταν κάθε δίμηνο για τους επόμενους 18 μήνες.

Μετά από 18 μήνες, το 47,5% αυτών που έπαιρναν αντικαταθλιπτικά και το 39% όσων είχαν υποβληθεί σε γνωστική συμπεριφοριστική θεραπεία είχαν υποτροπιάσει, αλλά ανεξαρτήτως του είδους της θεραπείας που λάμβαναν, όσοι είχαν μεγαλύτερη γνωστική επαναλειτουργία ήταν πιο πιθανοί να υποτροπιάσουν. Για κάποιον με ιστορικό κατάθλιψης, ακόμα και μικρή έκθεση σε αρνητική διάθεση μπορεί να προκαλέσει δυσλειτουργική σκέψη και να οδηγήσει σε επιπλοκές.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΤΩΡΑ ΣΤΟ MH

ΣΧΟΛΙΑ