Μη Ρωτασ τον Dr. Google

Το Google δεν ήθελε να γίνει γιατρός όταν μεγαλώσει. Το ανάγκασαν. Μάθε γιατί η πιο γνωστή μηχανή αναζήτησης χαίρεται με τον πόνο σου.
Ημερομηνία δημοσίευσης:
23/3/2016

Υπάρχει ένα διαδικτυακό αξίωμα, που το έχουν μάθει όλοι εμπειρικά. Δώσε προσοχή: αν υποψιάζεσαι πως έχεις κάποιο πρόβλημα υγείας και ψάξεις στο Google για πληροφορίες, θα περάσεις τις υπόλοιπες ημέρες στριφογυρνώντας στο κρεβάτι σου βλέποντας εφιάλτες, μετρώντας αν έχεις πυρετό, ψηλαφώντας κάποιο σημείο στο σώμα σου, σκαλίζοντας τη μνήμη σου για κάποια λεπτομέρεια και στύβοντας το μυαλό σου για να βγάλεις άκρη.
Αυτό το φαινόμενο έχει επίσημη ονομασία: ονομάζεται κυβερνοϋποχονδρία, δηλαδή άγχος για διάφορα συμπτώματα, το οποίο κλιμακώνεται αφού ψάξεις στο Διαδίκτυο για να μάθεις σε τι οφείλονται. «Πολλές ιστοσελίδες συχνά παρέχουν πολύ επιφανειακές πληροφορίες» λέει η Kathryn Greene, καθηγήτρια επικοινωνίας υγείας στο πανεπιστήμιο Rutgers. «Αυτό μπορεί να μην αποτελεί πρόβλημα όταν ψάχνεις για γενικές πληροφορίες. Αλλά αν ψάχνεις σε τι μπορεί να οφείλεται το μυρμήγκιασμα στα χέρια, αυτές οι ιστοσελίδες μπορεί να σε οδηγήσουν σε πολύ ανησυχητικές παθήσεις».
Είναι ώρα να σταματήσεις να φοβίζεις τον εαυτό σου. Αν το Ιντερνετ είναι μία ζούγκλα από ιατρικές πληροφορίες, διάβασε αυτό το άρθρο και χρησιμοποίησέ το σαν πυξίδα.

ΠΡΟΚΛΗΣΗ 1 

Αποκωδικοποίησε τις Πληροφορίες

Στο Google δεν λείπει μόνο το πτυχίο ιατρικής. «Μία μηχανή αναζήτησης δεν μπορεί να έχει τον διαγνωστικό συλλογισμό ενός γιατρού», λέει ο Eric Horvitz, ερευνητής στη Microsoft Research. Επίσης, δεν μπορεί να δώσει προτεραιότητα στα αποτελέσματα που θα σε ηρεμήσουν. Για την ακρίβεια, τα άρθρα που προκαλούν πανικό κατατάσσονται συχνά σε υψηλότερη θέση στις αναζητήσεις. «Υπάρχουν περισσότερες πληροφορίες για σπάνιες τρομακτικές παθήσεις σε αντίθεση με συνηθισμένες, γνωστές παθήσεις. Για παράδειγμα, μπορεί να διαβάσεις ότι ο πονοκέφαλός σου οφείλεται σε όγκο στον εγκέφαλο, ενώ θα μπορούσε να είναι και αποτέλεσμα της στέρησης από την καφεΐνη» λέει ο Horvitz.

Το internet σου Λέει Ψέματα

Ποια πρέπει να είναι η αρχική σου σελίδα για ιατρικές πληροφορίες; Σίγουρα όχι το Google. «Οι μηχανές αναζήτησης με αξιόπιστο περιεχόμενο που το επιμελούνται ειδικοί παρέχουν πληροφορίες, που είναι πιο ισορροπημένες από εκείνες των γενικών μηχανών αναζήτησης» σου εξηγεί ο Horvitz. Μία σελίδα με αξιόπιστο περιεχόμενο είναι το medlineplus.com. Μπορείς να ελέγξεις την αξιοπιστία μιας ιστοσελίδας αναζήτησης ιατρικών πληροφοριών τσεκάροντας τα κορυφαία αποτελέσματα μίας αναζήτησής σου. Για παράδειγμα, αν πληκτρολογήσεις «πόνος στο στήθος» σε μια σοβαρή μηχανή αναζήτησης, η «καρδιακή προσβολή» θα είναι μεταξύ των κορυφαίων αποτελεσμάτων, αλλά το ίδιο θα είναι η «καούρα» και ο «πόνος στους μυς». «Αυτό πρέπει να το προσέξεις, γιατί οι πρώτες πληροφορίες που θα συναντήσεις μπορεί να επηρεάσουν έντονα την αυτοδιάγνωσή σου» λέει η Virginia Kwan, ψυχολόγος στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνας. «Είναι δύσκολο να ξεπεράσεις την πρώτη εντύπωση που θα σου δημιουργηθεί. Ο,τι διαβάσεις στο Διαδίκτυο μπορεί να ενισχύσει τη λανθασμένη εντύπωση που έχεις δημιουργήσει για το πρόβλημα υγείας σου».

Σπάσε το Κεφάλι σου

Αν προσπαθείς να μάθεις τι έχεις με βάση το σύμπτωμά σου, τότε λάβε υπόψη σου και παλαιότερα συμπτώματα. «Δώσε εξίσου μεγάλη προσοχή και σε προϋπάρχοντα προβλήματα υγείας» σε συμβουλεύει η Greene. «Αν έχεις οικογενειακό ιστορικό σε κάποια ασθένεια, συμπερίλαβέ το στην αναζήτησή σου». Το Διαδίκτυο είναι σαν τον παθολόγο σου: όσο περισσότερες πληροφορίες του παρέχεις τόσο περισσότερες πιθανότητες έχεις να λάβεις ακριβή διάγνωση.

Μακριά από το Πληκτρολόγιο

Ρώτα τον εαυτό σου: θέλω απαντήσεις ή απλώς επιβεβαίωση; «Οι άνθρωποι συχνά ψάχνουν στο Διαδίκτυο για να αντιμετωπίσουν τους φόβους τους» εξηγεί η Greene. Αυτό μπορεί να σε οδηγήσει σε τρομακτικές διαγνώσεις, που βασίζονται σε γενικά συμπτώματα. Για να μπορέσεις να δεις τα πράγματα στις σωστές διαστάσεις τους, πρέπει να συζητήσεις για τους φόβους σου με τη σύντροφό σου ή κάποιο φίλο σου. Σε μία νέα μελέτη από το Χονγκ Κονγκ, οι άνθρωποι μπορούσαν να εκτιμήσουν με μεγαλύτερη ακρίβεια τον κίνδυνο που έχει κάποιος να πάσχει από μια σοβαρή ασθένεια παρά για τον εαυτό τους. Καλύτερα πήγαινε στο γιατρό σου. «Πολλοί άνθρωποι αγχώνονται σε τρομακτικό βαθμό» υποστηρίζει ο Horvitz. «Είναι καλύτερο να επισκεφθείς ένα γιατρό εξαρχής παρά να συνεχίσεις να ψάχνεις στο Διαδίκτυο αγχωμένος».

Δες την 2η Πρόκληση στην επόμενη σελίδα.

ΣΧΟΛΙΑ