Πωσ ο Εγκεφαλοσ σου... Μενει Παγωτο

Τίποτα δεν μπορεί να βλάψει περισσότερο τον εγκέφαλό σου όσο ένα παγωτό που τρως λαίμαργα. Δες πως αντιδρά ο εγκέφαλός σου στον «κρύο πειρασμό».
Κατηγορία:
Ημερομηνία δημοσίευσης:
28/4/2017

1. Συναγερμός: Πάγος στο Στόμα
Καθώς τρως λαίμαργα το αγαπημένο σου παγωτό νιώθεις το στόμα σου να παγώνει, καθώς αυτό πλημμυρίζει τον ουρανίσκο σου. Αυτή η πτώση της θερμοκρασίας διεγείρει το τρίδυμο νεύρο, το οποίο διαπερνά τον ουρανίσκο σου και συμβάλλει στην ομαλοποίηση της ροής του αίματος στον εγκέφαλο.

2. Ο Εγκέφαλός σου Μπερδεύεται
Το τρίδυμο νεύρο στέλνει την εντολή να διασταλεί η πρόσθια εγκεφαλική αρτηρία. Αυτό έχει αποτέλεσμα μια ζεστή ροή αίματος να κατευθύνεται στον μετωπιαίο λοβό, που είναι το κέντρο λήψης αποφάσεων. Ο εγκέφαλός σου το αντιλαμβάνεται όλο αυτό σαν ένα μήνυμα ότι απειλείται με βλάβη από το ψύχος.

3. Η Ευχαρίστηση Ανοίγει τον Δρόμο στην Πίεση
Περίπου 20% παραπάνω αίμα στέλνεται μέσω της εγκεφαλικής αρτηρίας στον μετωπιαίο λοβό. Το κύμα ψύχους κάνει όλους τους γύρω ιστούς να διογκώνονται, γεγονός που πιέζει τα εγκεφαλικά κύτταρα στο εσωτερικό του κεφαλιού σου και ενεργοποιεί τους υποδοχείς του πόνου σε ολόκληρο το μέτωπό σου.

4. Θέλεις να Ουρλιάξεις
Καθώς μια γκριμάτσα βγαίνει κατευθείαν από το λαρύγγι σου, τα σήματα του πόνου καταλαμβάνουν το τρίδυμο νεύρο που ενεργοποιήθηκε προηγουμένως και το οποίο στέλνει την οδηγία στη μετωπιαία αρτηρία να συσταλεί εμποδίζοντας τη ροή του αίματος. Επειδή η επιπλέον ροή αίματος θέλει περίπου 30-60’’ για να μειωθεί, η καθυστέρηση αυτή επιτείνει τον πόνο σου.

5. Στο Τέλος ο Πόνος Φεύγει
Μια γλυκιά ανακούφιση σε οδηγεί και πάλι να συνεχίσεις να απολαμβάνεις το παγωτό σου. Καλά, δεν πήρες το μάθημά σου; Την επόμενη φορά μπέρδεψε το τρίδυμο νεύρο σου, πιέζοντας με τη γλώσσα σου τον ουρανίσκο ανάμεσα στις μπουκιές σου. Αυτό το κόλπο θα ζεστάνει το νεύρο και θα μειώσει την αντίδραση του εγκεφάλου σου στο κρύο.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΤΩΡΑ ΣΤΟ MH

ΣΧΟΛΙΑ