Φραπε, ενα ποτηρι γεματο ζωη και ευεξια!

Τι σου έρχεται στο μυαλό όταν βλέπεις ένα ποτήρι φραπέ;
Ημερομηνία δημοσίευσης:
14/6/2016

Για τους περισσότερους, ένα ποτήρι φραπέ σημαίνει καλοκαίρι: σε δροσίζει, σε ξυπνάει και σε αναζωογονεί πνευματικά. Αυτό που δεν γνωρίζουν όμως οι περισσότεροι είναι το καλό που κάνει στον οργανισμό σου.

Ένας σύμμαχος του οργανισμού

Η προστατευτική δράση του φραπέ οφείλεται κατά κύριο λόγο στα αντιοξειδωτικά που περιέχει. Οι πολυφαινόλες είναι τα κύρια αντιοξειδωτικά του καφέ. Γνώριζες ότι ο καφές έχει περίπου 2 φορές μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες από το μαύρο τσάι;

Ρόφημα

Περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες (mg/100mL)

Στιγμιαίος καφές

140

Πράσινο τσάι

120

Μαύρο τσάι

72

*Journal of Agricultural and Food Chemistry

Φραπέ και στομάχι. Η κατάρρευση ενός μύθου

Μία πρόσφατη έρευνα, και μάλιστα στον ελληνικό πληθυσμό, κατέρριψε ολοκληρωτικά το μύθο ότι ο φραπέ είναι «βαρύς» καφές για το στομάχι. Μελέτη που πραγματοποιήθηκε στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών έδειξε ότι η κατανάλωση φραπέ δεν συνδέεται με κανένα δυσάρεστο συναίσθημα για το στομάχι ή άλλες ψυχολογικές παραμέτρους. Έτσι, φαίνεται ότι σε υγιή άτομα ο φραπέ δεν προκαλεί δυσάρεστα γαστρεντερικά συμπτώματα.

Πηγή: Papakonstantinou E, Kechribari I, Sotirakoglou Κ, Tarantilis P, Gourdomichali T, Michas G, Kravvariti V, Voumvourakis K, Zampelas A. Acute effects of coffee consumption on self-reported gastrointestinal symptoms, blood pressure and stress indices in healthy individuals. 
Nutr J. 2016 Mar 15;15(1):26.

Ακριβώς η τόνωση που χρειάζεσαι. Ούτε λιγότερη, ούτε περισσότερη

Ο φραπέ είναι το ιδανικό τονωτικό. Περιέχει μέτρια δόση καφεΐνης, απαραίτητη για την πνευματική τόνωση που ψάχνεις. Ένα ποτήρι φραπέ περιέχει λιγότερη καφεΐνη από έναν καφέ φίλτρου ο οποίος ίσως τελικά να μην είναι τόσο ελαφρύς όσο νόμιζες.

Είδος καφέ ανά μερίδα

Περιεκτικότητα σε καφεΐνη

Καφές φίλτρου (~200ml)

115-175mg

Στιγμιαίος καφές (~200ml)

65-100mg

Ντεκαφεϊνέ στιγμιαίος καφές (~200ml)

2-3mg

Ελληνικός καφές (50ml)

40mg

Ντεκαφεϊνέ ελληνικός καφές (50ml)

0-1mg

Εσπρέσο (30ml)

30-40mg

 Πηγή: The Coffee Science Information Centre

Η απόλαυση που έγινε συνήθεια

Η πλούσια γεύση του φραπέ συνοδεύει απολαυστικά κάθε στιγμή του Έλληνα και εντός αλλά και εκτός σπιτιού. Δεν είναι τυχαίο, λοιπόν, που έχει κερδίσει τη δική της ξεχωριστή θέση στην καθημερινή σου ζωή.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΤΩΡΑ ΣΤΟ MH

ΣΧΟΛΙΑ